ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η κόντρα: Οργή Άγκυρας για το σκίτσο του Charlie Hebdo

Στο «κόκκινο» η κόντρα: Οργή Άγκυρας για το σκίτσο του Charlie Hebdo
(AP Photo/Emrah Gurel)

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, με σκίτσο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hedbo για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πυροδοτεί νέο «επεισόδιο».

Στο πρωτοσέλιδό του, το Charlie Hebdo διακωμωδεί με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τον Τούρκο πρόεδρο, δείχνοντάς τον να κάθεται ημίγυμνος στο σπίτι του και να σηκώνει το ρούχο μουσουλμάνας.

Το σκίτσο συνοδεύεται από τη φράση: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, έχει πλάκα», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται να αναφωνεί «Ω! Ο προφήτης!».

Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σήμερα σκίτσο, κάνοντας λόγο για αήθη απόπειρα του περιοδικού να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Charlie Hebdo το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της».

«Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε:

«H αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Οξύτατα είχε αντιδράσει την Τρίτη και ο Σερντάρ Τσαμ, υφυπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, που επιτέθηκε με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του γαλλικού σατιρικού εντύπου, αποκαλώντας τους συντάκτες του στα γαλλικά μέσω twitter «μπάσταρδους και σκύλας γιους».

Σε τόνο που προφανώς δεν αρμόζει σε κυβερνητικό αξιωματούχο, ο κ. Τσαμ έγραψε στη γαλλική γλώσσα στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Είστε μπάσταρδοι, είστε σκύλας γιοι...».

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο.

Το Ελιζέ ανακάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Γαλλία καλεί ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αποφασισμένη να απαντήσει δυναμικά στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά των οποίων αμφισβητήθηκε η πνευματική υγεία του Εμανουέλ Μακρόν και ζητήθηκε να γίνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, εμφανίζεται πλέον η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καλώντας την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 να εγκρίνουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Η σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας φαίνεται από τη δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές, ο κ. Ριστέρ, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί στο ζήτημα αυτό.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα - Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα κατά Μακρόν

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ένα κείμενο - ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει τις «τοποθετήσεις του Μακρόν εναντίον του Ισλάμ».

«Οι αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων καταδικάζουν απερίφραστα τους ασεβείς και επικίνδυνους λόγους αλλά και τις πράξεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι του Ισλάμ, του προφήτη Μωάμεθ και των Μουσουλμάνων», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το κείμενο του σχετικού ψηφίσματος εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Εκτός από την καταδίκη των «αντι-ισλαμικών δηλώσεων και πράξεων του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κρύβεται πίσω από πίσω από την ασπίδα της ελευθερίας της έκφρασης», το ψήφισμα υπογραμμίζει τον «κλιμακούμενο κίνδυνο που ενυπάρχει στη γαλλική κοινωνία, η οποία μπορεί να εξοκείλει από αυτή την πολτική που υιοθετείται από το ύψιστο επίπεδο του γαλλικου κράτους».

«Για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την επαίσχυντη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πρόσφατα στη Γαλλία, με τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία απαιτεί μια συνεργασία από το συνόλο των μελών όλων των θρησκειών, των εθνοτήτων και των πολιτισμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ