ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι συρρέουν στις κάλπες

Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι συρρέουν στις κάλπες
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alex Brandon

Σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, μεγάλο είναι το ποσοστό των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων που προσέρχονται στις κάλπες ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Η συμμετοχή τους κρίνεται καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα και για τους ίδιους το διακύβευμα φέτος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως δηλώνουν, καθώς δεν κρίνεται τίποτα λιγότερο από την υγεία και την ασφάλειά τους.

Σε συνεντεύξεις με το CNNi, είπαν ότι ανησυχούν για τη φυλετική αδικία και την αστυνομική βία, ότι φοβούνται πως θα χάσουν κεκτημένα σε ό,τι αφορά στον τομέα της Υγείας αν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τα όσα προβλέπει το Affordable Care Act που υπογράφτηκε από τον Μπάρακ Ομπάμα το 2010, και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2012.

Μέχρι στιγμής οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι σπεύδουν στις κάλπες σε πολύ υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η αναμέτρηση ήταν μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον.

Μέχρι την Τρίτη, περισσότεροι από 601.000 μαύροι Αμερικανοί είχαν ψηφίσει έγκαιρα στη Τζόρτζια σε σύγκριση με περίπου 286.240 δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2016. Στο Μέριλαντ, περίπου 192.775 είχαν ψηφίσει σε σύγκριση με 18.430, το 2016. Και στην Καλιφόρνια ψήφισαν πάνω από 303.145 -106.360 περισσότεροι σε σχέση με το διάστημα δύο εβδομάδες πριν από τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές. Αυτά σύμφωνα με την Catalist, εταιρεία δεδομένων που παρέχει στατιστικά στοιχεία σε Δημοκρατικούς, ακαδημαϊκούς και προοδευτικές οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως έχει κάνει περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο από την εποχή του Αβραάμ Λίνκολν. Προς απόδειξη του ισχυρισμού του έχει αναφερθεί στη χαμηλή ανεργία μεταξύ των Αφροαμερικανών, στις μεταρρυθμίσεις της ποινικής δικαιοσύνης και στην αύξηση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για ιστορικά μαύρα κολέγια και πανεπιστήμια.

Μερικοί προεξέχοντες μαύροι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Τιμ Σκοτ της Νότιας Καρολίνας και του Γενικού Εισαγγελέα του Κεντάκι, Ντάνιελ Τζέι Κάμερον, τον έχουν επαινέσει. Αλλά οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί δεν έχουν πειστεί. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το 87% των μαύρων Αμερικανών αποδοκίμασε τη δουλειά του ως προέδρου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Κατρίνα Πίρσον, ανώτερης συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ:

«Για δεκαετίες, οι Δημοκρατικοί έδιναν κενές υποσχέσεις στην κοινότητα των Μαύρων και επωφελήθηκαν από τα οφέλη της "μαύρης ψήφου" χωρίς να εκφράσουν τα λόγια τους».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι μαύροι ψηφοφόροι έχουν σώσει ήδη μία φορά την προεκλογική καμπάνια του Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δυσκολεύτηκε στην αρχή της χρονιάς να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών έως ότου κατάφερει μια ηχηρή νίκη στη Νότια Καρολίνα, στηριζόμενος στην ψήφο των Αφροαμερικανών που τον είχαν δει να βρίκεται για καιρό στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα, του πρώτου μαύρου προέδρου της χώρας. Προοδευτικοί και Δημοκρατικοί λένε ότι φέτος δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν σημάδια «χαλάρωσης» σχετικά με την υποστήριξη των Αφροαμερικανών στον Μπάιντεν. Ο δείκτης της πολιτικής δέσμευσης, ο οποίος μετριέται βάσει των ατόμων που δηλώνουν «σίγουροι» ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές, δεν παρουσιάζει κάποια μεταβολή μεταξύ των Αφροαμερικανών από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Οι μαύροι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να υποστηρίζουν τον Μπάιντεν περισσότερο από τη στήριξη που έδωσαν στην Κλίντον το 2016.

Tην προηγούμενη Παρασκευή, η υποψήφια του Μπάιντεν για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, εμφανίστηκε σε ένα ιστορικό «μαύρο» κολλέγιο της Ατλάντα.

Για τους πολιτικούς αναλυτές, η πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα το πώς έχει επηρεάσει τους Αφροαμερικανούς αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα για τις φετινές εκλογές.

Οι εκκλήσεις και τα δρώμενα από τις αφροαμερικανικές κοινότητες για συμμετοχή στις φετινές εκλογές είναι συνεχείς, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Έμπειροι πολιτικοί διοργανωτές της αφροαμερικανικής κοινότητας στο Γουάκο του Τέξας, είπαν ότι οι προσπάθειές τους έχουν «προωθηθεί» από τον Τραμπ. Τόσο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν ζητήσει την παρακολούθηση της ψηφοφορίας, αλλά και την επιβολή περιορισμών στην επιστολική ψήφο στο Τέξας και γενικότερα, για την πρόληψη της εικαζόμενης νοθείας.

Μαύροι ψηφοφόροι, λένε κάτοικοι και ακτιβιστές, έχουν ερμηνεύσει αυτές τις ενέργειες ως μια προσπάθεια να τους στερήσουν το δικαίωμα ψήφου. Η «απάντησή» τους ήταν να εμφανιστούν σε αριθμούς ρεκόρ στις πρόωρες εκλογές σε τμήματα του Γουάκο.

«Βάσει των όσων έχω δει, αυτό εξοργίζει τους μαύρους ψηφοφόρους», είπε η Λίντα Λιούις στο Reuters, επικεφαλής της NAACP - της μεγαλύτερης οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ