ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη
(NIAID-RML via AP)

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς εργάτες γης, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το καλοκαίρι, με την εφημερίδα Financial Times να αποκαλύπτει πως πλέον απαντάται σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα.

Η οικονομική εφημερίδα τονίζει, επίσης, πως το 80% των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Βρετανία οφείλεται στο νέο αυτό στέλεχος.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, που από την αρχή της πανδημίας παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, περιέγραψε την εντυπωσιακή εξάπλωση του στελέχους 20A.EU1, όπως το ονόμασε.

Η μελέτη τους έδειξε ότι όσοι επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη.

Το στοιχείο αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας στην ήπειρό μας, με τους ειδικούς να διερωτώνται εάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί -ή έστω να μετριαστεί- με καλύτερους ελέγχους στα αεροδρόμια. Κάθε ιικό στέλεχος έχει δική του γενετική «υπογραφή», με αποτέλεσμα να μπορεί να εντοπιστεί η πηγή προέλευσής του.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν ήταν επαρκή για να σταματήσουν την εξάπλωση στελεχών το καλοκαίρι» λέει η Έμα Χόντκροφτ, γενετίστρια από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Ερευνητές από την Ελβετία και την Ισπανία κάνουν τώρα αγώνα δρόμου για να μελετήσουν τη συμπεριφορά του στελέχους και να διαπιστώσουν εάν είναι πιο θανατηφόρο ή μεταδοτικό.

Η δρ. Χόντκροφτ είπε σχετικά:

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ταχεία εξάπλωση του στελέχους οφείλεται σε μετάλλαξη που επηρεάζει τη μετάδοση ή το κλινικό αποτέλεσμα».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το 20A.EU1 διαφέρει από τα υπόλοιπα στελέχη του Sars-Cov-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την ασθένεια Covid19).

«Δεν έχω δει στέλεχος με τέτοια δυναμική όσο καιρό αναζητώ γονιδιακές αλληλουχίες κορωνοϊού στην Ευρώπη» τόνισε επίσης η ίδια.

Οι επιστημονικές ομάδες που μελετούν τον 20A.EU1 προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχει κάποια συγκεκριμένη μετάλλαξη που αλλάζει τη συμπεριφορά του αναφορικά με τον τρόπο που εισέρχεται ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου και οι Financial Times αναφέρουν πως το νέο στέλεχος έχει έξι χαρακτηριστικές γονιδιακές μεταλλάξεις.

Ο Ζοζέφ Φοβέ, γενετικός επιδημιολόγος από το πανεπιστήμιο του Γέιλ, είπε την Πέμπτη:

«Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες σαν και αυτή για να βρούμε μεταλλάξεις που εμφανίζονται συχνά στον πληθυσμό και στη συνέχεια να ανιχνεύσουμε αντίστροφα την εξέλιξή τους για να δούμε τι τους κάνει πιο μεταδοτικούς» είπε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ