ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Σάμος: Έξι νεκροί στη Σμύρνη - Αυξήθηκαν οι τραυματίες

Σεισμός Σάμος: Έξι νεκροί στη Σμύρνη - Αυξήθηκαν οι τραυματίες
AP Photo/Ismail Gokmen

Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD) τουλάχιστον 202 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 κτήρια, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD).

Ο κυβερνήτης της Σμύρνης, Γιαβούζ Σελίμ Κόσγκερ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 70 άτομα διασώθηκαν από τα συντρίμμια. Είπε ότι τέσσερα κτήρια καταστράφηκαν και περισσότερα από 10 κατέρρευσαν, ενώ άλλα επίσης υπέστησαν ζημιές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανάμεσα στους νεκρούς είναι μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας που παρασύρθηκε από το τσουνάμι.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, δήλωσε στο CNN Turk ότι περίπου 20 κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε επίσης στο Μπαλίκεσιρ, Αϊδίνιο, Μαρμαρά καθώς και στην Κωνσταντινούπολη.

O υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε αρχικά ότι έξι κτήρια έχουν καταρρεύσει στη Σμύρνη, και ιδιαίτερα στην περιοχή Αλσαντζάκ (Πούντα), λίγο αργότερα ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης μίλησε για 20 κατεστραμμένα κτήρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως έχουν ήδη κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Με όλα τα κρατικά μέσα στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», ανέφερε μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι πολίτες ανάμεσα στα συντρίμμια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι και ένα 13όροφο κτήριο στη συνοικία Μπουρνόβα της Σμύρνης.

Στιγμιότυπα από την τουρκική τηλεόραση και βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ανθρώπους να προσπαθούν να μετακινήσουν ερείπια προκειμένου να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στο πολυόροφο κτήριο.

Μετά τον σεισμό σημειώθηκε τσουνάμι στη Σμύρνη.

smirni_seismos_tourkia.jpg

Μικρές υλικές ζημιές αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ