ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Νίκαια: Σοκαρισμένη η οικογένεια του δράστη - «Είχε στραφεί στη θρησκεία»

Επίθεση στη Νίκαια: Σοκαρισμένη η οικογένεια του δράστη - «Είχε στραφεί στη θρησκεία»
AP Photo/Daniel Cole

Η οικογένεια του νεαρού Τυνήσιου που κατηγορείται για την επίθεση στη βασιλική της Νίκαιας, στη Γαλλία, σοκαρισμένη από την πράξη του, περιέγραψε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος σταδιακά απομονώθηκε και στράφηκε στη θρησκεία πριν από περίπου δύο χρόνια, όμως δυσκολεύεται να πιστέψει ότι έφτασε στο σημείο να σκοτώσει τρεις ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία.

«Δεν είναι φυσιολογικό», επαναλάμβανε ο αδελφός του, Γιασίν, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς το έκανε αυτό ο Μπραχίμ Ισαουί, που μόλις έκλεισε τα 21.

Ο Μπραχίμ προέρχεται από μια πολυμελή, φτωχή οικογένεια με 11 παιδιά, οκτώ κορίτσια και τρία αγόρια. Ζούσε με τους γονείς του σε ένα λιτό σπίτι, σε μια λαϊκή συνοικία στα προάστια της πόλης Σφαξ, στην κεντρική Τυνησία.

Σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές, ο νεαρός άνδρας δεν ήταν ύποπτος για τρομοκρατική δράση. Ήταν όμως γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως για άσκηση βίας και ναρκωτικά, όπως είπε ο Μοχσέν Νταλί, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Πρωτοδικείου της Τύνιδας. «Έφυγε παράνομα από τη χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Ο Μπραχίμ τηλεφώνησε στην οικογένειά του το βράδυ της Τετάρτης και τους ανακοίνωσε ότι μόλις έφτασε στη Γαλλία. Στην Ιταλία, όπου έμεινε για περίπου ενάμιση μήνα αφού διέπλευσε τη Μεσόγειο, εργάστηκε στο μάζεμα της ελιάς μαζί με έναν εξάδελφό του.

«Είπε ότι στη Γαλλία ήταν καλύτερα για δουλειά και ότι στην Ιταλία είχε πολύ κόσμο», είπε ο Γιασίν.

Η μητέρα του, η Γκάμρα, με δάκρυα στα μάτια, όπως περιγράφει το Γαλλικό πρακτορείο, κρατάει τη φωτογραφία του γιου της. Ο Μπραχίμ παράτησε το σχολείο την πρώτη του χρονιά στο λύκειο και έπιασε δουλειά επισκευάζοντας μηχανάκια. Αφού έβαλε στην άκρη μερικά χρήματα, άνοιξε ένα μικρό, παράνομο πρατήριο βενζίνης, όπως αυτά που υπάρχουν σε πολλές κοινότητες της Τυνησίας. «Του είπα να νοικιάσει ένα μικρό χώρο με 1.100-1.200 δηνάρια (περίπου 400 ευρώ) για να μπορεί να δουλέψει. Απάντησε ότι θα έστηνε ένα καλυβάκι για να πουλάει βενζίνη».

Προσευχόταν και δεν είχε παρέες

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια» απομονώθηκε και άρχισε να προσεύχεται, πρόσθεσε η μητέρα. «Πήγαινε από τη δουλειά στο σπίτι, δεν έβγαινε έξω και δεν έκανε παρέα με άλλους». Προηγουμένως, συχνά επέστρεφε μεθυσμένος στο σπίτι του. «Έπινε αλκοόλ και έπαιρνε ναρκωτικά. Του έλεγα, εμείς έχουμε ανάγκες κι εσύ πετάς τα λεφτά; Απαντούσε ότι «αν θέλει ο Θεός, θα με οδηγήσει στον σωστό δρόμο, με προσέχει».

Η αλλαγή αυτή όμως δεν εξηγεί το πώς έγινε δολοφόνος, σχολίασε, αμφιβάλλοντας, η Αΐντα, μια από τις αδελφές του. «Είμαστε φτωχή οικογένεια αλλά ο αδελφός μας δεν σκοτώνει, δεν είναι τρομοκράτης, δεν είναι εξτρεμιστής. Θέλουμε να μας βοηθήσετε να ανακαλύψουμε την αλήθεια» είπε, απευθυνόμενη «στις οικογένειες των θυμάτων».

«Αν πράγματι το έκανε αυτός, τότε κάποιος άλλος είναι από πίσω», πρόσθεσε.

«Όλη η οικογένεια είναι σοκαρισμένη. Είμαστε όλοι κατά της τρομοκρατίας και αισθανόμαστε ατιμασμένοι από αυτές τις πράξεις», είπε ένας εξάδελφος, ο Καϊές Ισαουί.

Ο Μπραχίμ είχε προσπαθήσει και άλλες φορές να φτάσει στην Ιταλία, αλλά χωρίς επιτυχία. Σύμφωνα με τον αδελφό του, δεν ενημέρωσε τους συγγενείς του ότι θα έφευγε.

Πώς έδρασε ο 21χρονος

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που έδρασε ο 21χρονος Τυνήσιος, έδωσε ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση, την ώρα που η γαλλική κοινή γνώμη προσπαθεί να συνέλθει από τη νέα αιματηρή επίθεση.

Μια φωτογραφία του δράστη, ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι που είχε λεπίδα 30 εκατοστών κυκλοφορεί στα γαλλικά ΜΜΕ και τον δείχνει τραυματισμένο να στο σημείο της επίθεσης να δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Πρόκειται για τον Μπραχίμ Αουισάουι, 21 ετών από την Τυνησία, ο οποίος έφτασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου.

Κατά την επίθεσή του στη βασιλική ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ο Αουισάουι έκοψε τον λαιμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε μια φανερή προσπάθεια να την αποκεφαλίσει.

Η τυφλή του επίθεση στον ναό της Νοτρ Νταμ της Νίκαιας είχε ως αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο και ο νεωκόρος του ναού, Βίνσεντ Λοκ, την ώρα που προετοιμαζόταν για την πρώτη λειτουργία της ημέρας.

Ο 54χρονος νεωκόρος βρέθηκε επίσης με κομμένο κεφάλι.

Vincent_Loques_54_.jpg
Ο 54χρονος νεωκόρος, Βίνσεντ Λοκ.Facebook

Η βραζιλιάνικης καταγωγής Σιμόν Μπαρέτο Σίλβα, 44 ετών, επίσης υπέκυψε στα τραύματά της σε ένα κατάστημα εστίασης κοντά στον ναό, όπου προσπάθησε να βγει καταφύγιο μετά την επίθεση. Τα τελευταία λόγια της μητέρας στους νοσηλευτές που έσπευσαν ήταν:

«Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ».

H άτυχη μητέρα τριών παιδιών, άφησε την τελευταία της πνοή σε εστιατόριο κοντά στο ναό, στην προσπάθειά της να ξεφύγει.Facebook

Τα θύματα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα αν αστυνομικοί δεν τον πυροβολούσαν 14 φορές την ώρα που φώναζε «Ο Θεός είναι ύψιστος» στα αραβικά.

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο 21χρονος δράστης της επίθεσης.Twitter

Επιθέσεις σε Αβινιόν και Σαουδική Αραβία

Δύο ώρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών στην πόλη Αβινιόν φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» για να τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ένας άνδρας επιτίθετο στο γαλλικό προξενείο της χώρας κατά φρουρού με αιχμηρό αντικείμενο. Ο φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης συνελήφθη και κρατείται.

Φόβοι για νέες επιθέσεις

Οι δολοφονίες, οι οποίες έλαβαν χώρα ενόψει της μεγάλης καθολικής γιορτής των Αγίων Πάντων, την Κυριακή, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητα στη χώρα, στο ανώτατο.

Του τριπλού συμβάντος είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για νέες τρομοκρατικές ακρότητες, καθώς η Αλ Κάιντα δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες ένα δελτίο τύπου καλώντας σε «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο) για τα σατιρικά σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος μετέβη άμεσα στη Νίκαια, ανακοίνωσε την αυξημένη επιτήρηση εκκλησιών και σχολείων με τη βοήθεια 7.000 ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης έξω από τον ναό για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα κρατώντας κεριά.

Μακρόν: Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε ο Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της εκκλησίας στη Νίκαια.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στους καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

Την επίθεση καταδίκασαν ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι ευρωπαϊκών οργάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ