ΚΟΣΜΟΣ

Λυών: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον πυροβολισμό του Ελληνορθόδοξου ιερέα

Λυών: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον πυροβολισμό του Ελληνορθόδοξου ιερέα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Francois Mori

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό της γαλλικής αστυνομίας στη Λυών, προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης που πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο ιερέα ελληνικής καταγωγής, στην ελληνόφωνη ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μέχρι στιγμής ένας ύποπτος έχει συλληφθεί, ενώ οι αρχές δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο πρόκειται για τον δράστη της ένοπλης επίθεσης.

Οι αστυνομικές έρευνες είναι σε εξέλιξη καθώς το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο, ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως απόπειρα δολοφονίας και όχι ως τρομοκρατία.

Ο ιερέας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση για δεύτερο εικοσιτετράωρο, καθώς δέχτηκε δύο πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα.

κίνητρα του δράστη που πυροβόλησε δύο φορές τον ιερέα παραμένουν άγνωστα.

Η επίθεση έγινε εν μέσω εντάσεων στην ελληνορθόδοξη κοινότητα στη Λυών. Ο Έλληνας ιερέας φέρεται να είχε μια μακροχρόνια νομική διαμάχη με έναν πρώην μοναχό που καταδικάστηκε για δυσφήμιση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Η Ελληνορθόδοξη Ιερά Επισκοπή της Γαλλίας αναγνώρισε το θύμα ως πατήρ Νικόλαο Κακαβελάκη, και είπε ότι είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα μετά το χρόνο του στην εκκλησία της Λυών. «Προσευχόμαστε για μια ταχεία ανάρρωση και καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε μορφή βίας», ανέφερε.

Ανακοίνωση από τους ορθόδοξους επισκόπους της Γαλλίας

Ανακοινωθέν για την επίθεση εξέδωσε η Επισκοπική Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF).

Στην ανακοίνωσή τους οι ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας αναφέρουν:

«Λάβαμε γνώση ότι έγινε επίθεση εναντίον ενός ορθόδοξου ιερέα ελληνικής καταγωγής στη Λυών. Προς το παρόν, οι εθνικοί εκπρόσωποι της Επισκοπικής Συνελεύσεως Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF) δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τις περιστάσεις υπό της οποίες έλαβε χώρα αυτή η επίθεση.

»Η AEOF έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές που διεξάγουν την εν εξελίξει έρευνα και αναμένει τα αποτελέσματά της.

»Οι Ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας δεν μπορούν παρά να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας που απειλούν τη ζωή και ενισχύουν ένα γενικό κλίμα ανασφάλειας».

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της AEOF είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας και Έξαρχος Ευρώπης κ. Εμμανουήλ. Η Μητρόπολη Γαλλίας υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σαρλ Μισέλ: «Καταδικάζουμε τη φρικτή πράξη»

Στην καταδίκη της επίθεσης που σημειώθηκε στη Λιόν προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε αυτήν τη νέα φρικτή πράξη στη Λιόν» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «όλες οι σκέψεις μας είναι στον ιερέα που είναι μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Στην Ευρώπη, η ελευθερία της συνείδησης είναι δεδομένη για όλους και πρέπει να γίνεται σεβαστή, η βία είναι απαράδεκτη και καταδικάσιμη στη δημοκρατία» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ