ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη σε «αρρυθμία» - Διαδοχικά lockdown μετά την «έκρηξη» της πανδημίας

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη σε «αρρυθμία» - Διαδοχικά lockdown μετά την «έκρηξη» της πανδημίας
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τις κυβερνήσεις να αποφασίζουν οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας διασποράς και τα lockdown να επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς τα συστήματα υγείας βρίσκονται επί ξυρού ακμής. Κατακόρυφη είναι η αύξηση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ρεκόρ διασωληνωμένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 30% σε ολόκληρη την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, ενώ από την έναρξη της πανδημίας, έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 7.380.000 κρούσματα κορωνοϊού και οι νεκροί ξεπερνούν τους 221.280.

Το Σάββατο ξεκίνησε το νέο lockdown στη Γαλλία που προβλέπει το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων, όπως των κουρείων και των κομμωτηρίων. Οι πολίτες καλούνται να συμπληρώνουν αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης προκειμένου να βγουν από το σπίτι για τον επόμενο ένα μήνα, ενώ σε αντίθεση το πρώτο κλείσιμο της χώρας την άνοιξη, σχολεία και χώροι εργασίας παραμένουν ανοιχτά.

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, το Βέλγιο είχε το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη, με την πίεση στο σύστημα υγείας να οδηγεί στη μεταφορά ασθενών στη Γερμανία. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ το δεύτερο εθνικό lockdown διάρκειας έξι εβδομάδων, με εξαίρεση τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τα νέα μέτρα περιορισμού περιλαμβάνουν το κλείσιμο κομμωτηρίων και εστιατορίων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας για υπαίθριες συγκεντρώσεις έως και τεσσάρων ατόμων και την απαγόρευση συνάθροισης σε εσωτερικούς χώρους.

H «δραματική κατάσταση» στη Γερμανία -όπως χαρακτηριστικά την περιέγραψε η Άνγκελα Μέρκελ- οδήγησε στην απόφαση για μερικό lockdown από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. H εστίαση, οι αθλητικές εγκαταστάσεις για ερασιτέχνες και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες, όταν και θα αξιολογηθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας και τις αρχές δεν είναι πλέον σε θέση να ιχνηλατήσουν τις αρχικές μολύνσεις.

Μπαρ, εστιατόρια και χώροι αναψυχής κλείνουν για ολόκληρο τον Νοέμβριο στην Αυστρία, ενώ οι πολίτες να παραμένουν σπίτι από τις 8 μ.μ. έως τις 6 τα ξημερώματα, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σωματικής άσκησης. Τα μέα μέτρα θα ισχύσουν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, με επιδίωξη της κυβέρνησης τη σταδιακή χαλάρωσή τους τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα τίθεται επίσης υπό καθεστώς μερικού lockdown την Τρίτη, με τη χρήση μάσκας να γίνεται υποχρεωτική παντού και η κυκλοφορία να απαγορεύεται πανελλαδικά από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί. Σε αντίθεση με το πρώτο ολικό lockdown τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, οι οποίες θα γίνονται με σκληρή επιτήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα του τίθενται σε ισχύ στη χώρα μας

Όλες οι μη άμεσα αναγκαίες επιχειρήσεις, μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια κλείνουν από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στην Αγγλία. Ωστόσο, το διάρκειας ενός μήνα lockdown που ανακοινώθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραταθεί, καθώς η Βρετανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ