ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μετεκλογικές διαμάχες

Εκλογές ΗΠΑ: Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μετεκλογικές διαμάχες
(AP Photo/David J. Phillip)

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές της Τρίτης διαθέτουν όλα τα συστατικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια δικαστική διαμάχη για την έκβασή τους: ένα πολύ πολωμένο εκλογικό σώμα, έναν αριθμό ρεκόρ ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου και ορισμένους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έτοιμους να παρέμβουν εάν υπάρξει ένας αμφισβητούμενος αγώνας.

Το μόνο συστατικό στοιχείο που λείπει που θα μπορούσε να στείλει και τις δύο πλευρές στα δικαστήρια, θα ήταν μια πύρρειος νίκη σε κάποια πολιτεία-κλειδί.

«Εάν το αποτέλεσμα κριθεί σε Πενσιλβάνια και Φλόριντα, νομίζω ότι θα δώσουμε τη δικαστική μάχη της ζωής μας», δήλωσε στο Reuters η Τζέσικα Λέβινσον, που διδάσκει εκλογικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Λος Άντζελες.

Οι εκλογικές διαφορές δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά γενικά περιορίζονται σε τοπικούς ή πολιτειακούς αγώνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Φέτος, κατά τους μήνες που οδήγησαν στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδότησε εκατοντάδες νομικές προκλήσεις για τα πάντα, από τις υπογραφές των μαρτύρων, τις αμερικανικές ταχυδρομικές σφραγίδες, μέχρι και τις κάλπες που χρειάζονται για τα ψηφοδέλτια.

Δύο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις προθεσμίες για την καταμέτρηση των ψήφων μέσω ταχυδρομείου έχουν αυξήσει την πιθανότητα των μετεκλογικών δικαστικών συγκρούσεων σε περίπτωση κοντινών αποτελεσμάτων στην Πενσυλβάνια και μια άλλη κρίσιμη πολιτεία, τη Μινεσότα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Στις 29 Οκτωβρίου, δικαστήριο αποφάσισε ότι το σχέδιο της Μινεσότα να παρατείνει την προθεσμία για την καταμέτρηση των ψήφων μέσω ταχυδρομείου, ήταν ένας συνταγματικός ελιγμός από τον Δημοκρατικό ΥΠΕΞ της πολιτείας, Στιβ Σιμόν.

Στους αξιωματούχους της Πολιτείας δόθηκε εντολή να «διαχωρίσουν» τις ψήφους που υπολείπονται και λαμβάνονται μετά τις 3 Νοεμβρίου.

Ο Σιμόν είπε ότι αξιωματούχοι δεν θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά περαιτέρω δικαστικές διαφορές στα κατώτερα δικαστήρια θα καθορίσουν εάν θα καταμετρηθούν αυτά τα ψηφοδέλτια.

Στο μεταξύ, στις 28 Οκτωβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Πενσιλβάνια που επέτρεπε στους αξιωματούχους να προσμετρήσουν τα ψηφοδέλτια που έχουν ταχυδρομηθεί την Ημέρα των Εκλογών και λαμβάνονται έως και τρεις μέρες αργότερα.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να επανεξεταστεί η απόφαση του κρατικού δικαστηρίου. Όπως και στη Μινεσότα, αξιωματούχοι της Πενσιλβανία θα διαχωρίσουν αυτά τα ψηφοδέλτια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή δικαστική διαμάχη σε περίπτωση κοντινού αποτελέσματος.

Οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη φτάσει ενώπιον του Ανωτάτου Διακστηρίου, θα έχει συντηρητική πλειοψηφία 6 προς 3 μετά την επιβεβαίωση της Έιμι Μπάρετ στο αξίωμα, στις 26 Οκτωβρίου. Τρεις από τους δικαστές διορίστηκαν από τον Τραμπ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πιθανότητα το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει τον επόμενο πρόεδρο θα απαιτούσε αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με ισοπαλία σε μια πολιτεία που θα οδηγούσε τις εκλογές στον έναν υποψήφιο ή στον άλλον.

Μόνο μία προεδρική εκλογή έχει αποφασιστεί στα δικαστήρια τα τελευταία 140 χρόνια. Το 2000 ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους νίκησε τον Δημοκρατικό Αλ Γκορ, ο οποίος αποσύρθηκε αφού έχασε από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για μια επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα.

Οι εκλογές διέπονται από πολιτειακές νομοθεσίες και οι διαφορές λύνονται στα τοπικά δικαστήρια, όπου οι εκστρατείες των υποψηφίων μάχονται για να γίνουν επανακαταμετρήσεις και για την εγκυρότητα των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ωστόσο, στις πρόσφατες αποφάσεις, μια μειοψηφία συντηρητικών δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για μια «επιθετική» επανεξέταση των αποφάσεων των τοπικών δικαστηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ