ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ρεκόρ συμμετοχής - Πάνω από 102 εκατ. Αμερικανοί προσήλθαν στην πρώιμη ψηφοφορία

Εκλογές ΗΠΑ: Ρεκόρ συμμετοχής - Πάνω από 102 εκατ. Αμερικανοί προσήλθαν στην πρώιμη ψηφοφορία
AP Photo/David J. Phillip

Περισσότεροι από 102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πριν την 3η Νοεμβρίου σύμφωνα με έρευνα των CNNi, Edison Research και Catalist. Πρόκειται για πάνω από το 48% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει εκτοξευθεί στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού καθώς σε τουλάχιστον επτά Πολιτείες όπως το Τέξας, η Χαβάη, η Νεβάδα, η Ουάσιγκτον, η Αριζόνα, η Μοντάνα και το Όρεγκον, η μέχρι στιγμής συμμετοχή έχει ξεπεράσει το σύνολο όσων ψήφισαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε εθνικό επίπεδο, οι 102,7 εκατομμύρια ψήφοι αντιπροσωπεύουν το 75% των συνολικά 136,5 εκατ. ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες το 2016.

Μόλις εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ υπολογίζουν να έχουν καταμετρημένο το 98% των ψήφων έως το μεσημέρι της επομένης των αμερικανικών εκλογών. Αντίστοιχα, 22 πολιτείες επιτρέπουν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου ακόμη και μετά την ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τους New York Times, τόσο η πολιτεία της Νέας Υόρκης, όσο όμως και εκείνη της Αλάσκας δεν θα δώσουν καθόλου στοιχεία για την επιστολική ψήφο το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020. Οι Πολιτείες του Μίσιγκαν και της Πενσιλβάνια αναμένεται να ανακοινώσουν το οριστικό αποτέλεσμα αρκετές ημέρες αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ