ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού της για τρομοκρατική απειλή

Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού της για τρομοκρατική απειλή
Jonathan Brady/PA via AP

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας αύξησαν σε «σοβαρό» το επίπεδο συναγερμού απέναντι στην τρομοκρατική απειλή, την επομένη της επίθεσης στη Βιέννη και έπειτα από αρκετές επιθέσεις στη Γαλλία.

Το επίπεδο συναγερμού βρισκόταν από τον Νοέμβριο του 2019 στο «ουσιαστικό» επίπεδο.

Στο «σοβαρό» επίπεδο, τέταρτο στην πεντάβαθμη κλίμακα, μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται «πολύ πιθανή», σύμφωνα με τη MI5, την υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού, η οποία ανακοίνωσε την αλλαγή στον ιστότοπό της.

«Είναι ένα προληπτικό μέτρο που δεν βασίζεται σε μια συγκεκριμένη απειλή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Η Βρετανία υπήρξε ο τόπος αρκετών επιθέσεων που θεωρήθηκαν τρομοκρατικές τους τελευταίους μήνες.

Τον Νοέμβριο του 2019, ένας τζιχαντιστής που είχε αποφυλακιστεί υπό όρους σκότωσε δύο ανθρώπους στην καρδιά της πρωτεύουσας, προτού πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά στη γέφυρα του Λονδίνου.

Στις 2 Φεβρουαρίου, τρεις άνθρωποι δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εμπορικό δρόμο, μια επίθεση «ισλαμιστικού χαρακτήρα», σύμφωνα με την αστυνομία. Ο δράστης σκοτώθηκε επίσης από τις δυνάμεις της τάξης.

Στις 20 Ιουνίου, επίθεση με μαχαίρι προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων σε ένα πάρκο του Ρέντινγκ, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου. Ο ύποπτος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Πρίτι Πατέλ είχε δηλώσει τότε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν αποτρέψει 25 σχέδια επιθέσεων κατά τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ που υποδαύλιζε η άκρα δεξιά.

Είχε εκφράσει τότε την ανησυχία της για την αυξανόμενη απειλή που έθεταν οι «μεμονωμένοι παράγοντες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ