ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των exit polls

Εκλογές ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των exit polls
AP Photo/Butch Dill

Οι υποστηρικτές του Ντόναλαντ Τραμπ ψηφίζουν υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου επειδή θέλουν να τον δουν στον Λευκό Οίκο για τέσσερα ακόμη χρόνια και όχι επειδή δεν θέλουν να καταψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν.

Αυτό απάντησαν τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls.

Το ίδιο κάνουν και οι υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Τα δύο τρία των ψηφοφόρων του Μπάιντεν λένε ότι ψηφίζουν τον Δημοκρατικό γιατί πιστεύουν σε αυτόν ενώ το 1/3 θέλει απλώς να διώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Το 1/3 των ψηφοφόρων θέλει έναν υποψήφιο που είναι ισχυρός ηγέτης ενώ το 1/4 δηλώνει πως θέλει να δει έναν πρόεδρο με καλή κρίση.

Περίπου το 1/5 επιθυμεί ένα πρόεδρο που «ενδιαφέρεται για ανθρώπους σαν και εμένα» ενώ ένα άλλο 1/5 επιθυμεί πρόεδρο που μπορεί να ενώσει τις διχασμένες ΗΠΑ.

Διχασμένοι για την οικονομία

Την ώρα που η οικονομία θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της φετινής εκλογικής αναμέτρησης, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν η πορεία της οικονομίας είναι σε καλό ή κακό δρόμο.

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι λένε πως είναι σε καλό δρόμο ενώ το υπόλοιπο 50% σε κακό.

Την ίδια ώρα, δύο στους πέντε ψηφοφόρους υποστηρίζουν πως προσωπικά είναι καλύτερα οικονομικά απ’ ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Άλλοι δύο στους πέντε υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στα οικονομικά τους.

Πάνω το 50% των ψηφοφόρων λέει πως η κρίση του κορωνοϊού τους έχει δημιουργήσει οικονομικά δεινά.

Για τον κορωνοϊό

Οι ψηφοφόροι του Τζο Μπάιντεν είναι πολύ πιο πιθανό να δουν με αρνητικό «μάτι» τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συγκράτηση της πανδημίας, με τέσσερις στους πέντε να δηλώνουν πως η «μάχη» με τον κορωνοϊό δεν πηγαίνει καλά -ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των exit polls.

Μόλις ένας στους πέντε θεωρεί πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετώπισε την πανδημία ικανοποιητικά.

Σχεδόν εννέα στους 10 υποστηρικτές του Τραμπ, ωστόσο, πιστεύουν ότι η προσπάθεια για τη συγκράτηση του κορωνοϊού «πηγαίνει καλά».

Την ίδια ώρα, πέντε στους έξι ψηφοφόρους του Μπάιντεν λένε ότι η χρήση μάσκας είναι δημόσια υποχρέωση. Οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι διχασμένοι, με το 50% να λέει ότι είναι υποχρέωση και το άλλο μισό να υποστηρίζει πως είναι προσωπική απόφαση.

Η «μάχη» των αποτελεσμάτων

Για μια μακρά νύχτα αναμονής των αποτελεσμάτων προετοιμάζονται οι ΗΠΑ – και ο υπόλοιπος πλανήτης- την ώρα που η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Ήδη 102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πριν από την 3η Νοεμβρίου ενώ τα μηνύματα από τις κάλπες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι πολιτείες - κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

«Ακούω ότι τα πάμε πολύ καλά στη Φλόριντα και τα πάμε πολύ καλά και στην Αριζόνα. Πάμε απίστευτα καλά στο Τέξας. Νομίζω ότι πάμε καλά παντού. Νομίζω ότι θα έχουμε μια υπέροχη βραδιά. Αισθάνομαι πολύ καλά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους από την έδρα της προεκλογικής εκστρατείας του στη Βιρτζίνια.

Ο Τραμπ διαμήνυσε στην Αμερική ότι «όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι και η νίκη φέρνει ενότητα».

Δείτε όλες τις εξελίξεις των αμερικανικών εκλογών στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ