ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις υποστηρικτών και των δύο υποψηφίων κοντά στον Λευκό Οίκο

Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις υποστηρικτών και των δύο υποψηφίων κοντά στον Λευκό Οίκο
AP Photo/Susan Walsh

Μία «ανάσα» πριν κλείσουν οι κάλπες, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Black Lives Matter Plaza κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, με μουσική και πολιτικά συνθήματα εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Black Lives Matter της Ουάσινγκτον, δίπλα στον Λευκό Οίκο, ένα σημείο της αμερικανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας που έχει αναχθεί σε σύμβολο αντίστασης κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αργά το απόγευμα το πλήθος, στην πλειονότητά του υποστηρικτές του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, συγκεντρωνόταν σε αυτή την εμβληματική λεωφόρο που οδηγεί στον Λευκό Οίκο για να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών σε μια εορταστική ατμόσφαιρα.

«Είμαι εδώ για να γιορτάσω, ελπίζω να δω τον πρόεδρο να φεύγει», δήλωσε ο 27χρονος Μαλίκ Ουίλιαμς, σύμβουλος σε σχολείο στο Μέριλαντ, μια γειτονική πολιτεία.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος για την ήττα του Τραμπ, κυρίως χάρη στην πρώιμη ψηφοφορία «που έσπασε όλα τα ρεκόρ». Περίπου 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πριν την επίσημη ημέρα των εκλογών, ένα ρεκόρ.

Η 34χρονη Κοντσίτα Λεάνσα και η 40χρονη φίλη της Ρούμπι Εστόι ψήφισαν «μόλις άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα», στις 24 Οκτωβρίου, στην πολιτεία της Φλόριντα, προτού μεταβούν στην Ουάσινγκτον την Κυριακή.

Σκοπεύουν να φύγουν από την πλατεία μόλις πέσει το σκοτάδι για προληπτικούς λόγους, καθώς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν φήμες για βίαια επεισόδια. Τα περισσότερα κτήρια στη συνοικία έχουν τοποθετήσει προστατευτικά στις βιτρίνες τους για να αποφύγουν βανδαλισμούς, ενώ μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί.

Η 50χρονη Λόρι Ρικς θέλει να φύγει ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν βάλει κάγκελα γύρω από τον Λευκό Οίκο ούτε είχαν προστατεύσει τα κτήρια. Αυτό λέει πολλά» για την ένταση στην αμερικανική κοινωνία, εκτιμά.

Κάποιοι προσπαθούν να πιάσουν κουβέντα με τους λίγους υποστηρικτές του Τραμπ που βρίσκονται στο σημείο. Ο Κρις, ένας 29χρονος Αφροαμερικανός, παραθέτει επιχειρήματα εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Αν και φαίνεται να έχει εμπλακεί σε έναν διάλογο κωφών, είναι ικανοποιημένος που τουλάχιστον προσπάθησε.

«Ο διάλογος βοηθά πάντα εφόσον μένουμε ευγενικοί», σχολιάζει.

«Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη χώρα μας, πρέπει να προσπαθήσουμε μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση του καθενός».

Μάλιστα, μερικοί εξέφρασαν «άγχος» για τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Σε γενικές γραμμές επικρατεί ηρεμία, με εξαίρεση μία μικρή συμπλοκή που σημειώθηκε νωρίτερα, κατά την οποία προσήχθη τουλάχιστον ένα άτομο.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται στους δρόμους όλοι οι αστυνομικοί.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα έχουμε αποτέλεσμα απόψε. Ίσως να έχουμε μέσα στη βδομάδα. Οπότε δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, Peter Newsham.

Η «μάχη» των αποτελεσμάτων

Για μια μακρά νύχτα αναμονής των αποτελεσμάτων προετοιμάζονται οι ΗΠΑ – και ο υπόλοιπος πλανήτης- την ώρα που η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Ήδη 102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πριν από την 3η Νοεμβρίου ενώ τα μηνύματα από τις κάλπες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι πολιτείες - κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Δείτε όλες τις εξελίξεις των αμερικανικών εκλογών στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ