ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Έκλεισαν οι κάλπες σε ορισμένες περιοχές της Ιντιάνα και του Κεντάκι

Εκλογές ΗΠΑ: Έκλεισαν οι κάλπες σε ορισμένες περιοχές της Ιντιάνα και του Κεντάκι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ERIK S. LESSER

Κλείνουν οι πρώτες κάλπες στις ΗΠΑ.

Σε ορισμένες περιοχές του Κεντάκι, όπου υπήρχαν μεγάλες ουρές ανθρώπων έξω από τα εκλογικά κέντρα, και στην Ιντιάνα -γενέτειρα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς- μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Ο Τραμπ αναμένεται να κερδίσει και τις δύο πολιτείες, που παραδοσιακά στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των exit polls

Οι υποστηρικτές του Ντόναλαντ Τραμπ ψηφίζουν υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου επειδή θέλουν να τον δουν στον Λευκό Οίκο για τέσσερα ακόμη χρόνια και όχι επειδή δεν θέλουν να καταψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν.

Αυτό απάντησαν τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls.

Το ίδιο κάνουν και οι υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Τα δύο τρία των ψηφοφόρων του Μπάιντεν λένε ότι ψηφίζουν τον Δημοκρατικό γιατί πιστεύουν σε αυτόν ενώ το 1/3 θέλει απλώς να διώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Το 1/3 των ψηφοφόρων θέλει έναν υποψήφιο που είναι ισχυρός ηγέτης ενώ το 1/4 δηλώνει πως θέλει να δει έναν πρόεδρο με καλή κρίση.

Περίπου το 1/5 επιθυμεί ένα πρόεδρο που «ενδιαφέρεται για ανθρώπους σαν και εμένα» ενώ ένα άλλο 1/5 επιθυμεί πρόεδρο που μπορεί να ενώσει τις διχασμένες ΗΠΑ.

Διχασμένοι για την οικονομία

Την ώρα που η οικονομία θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της φετινής εκλογικής αναμέτρησης, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν η πορεία της οικονομίας είναι σε καλό ή κακό δρόμο.

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι λένε πως είναι σε καλό δρόμο ενώ το υπόλοιπο 50% σε κακό.

Την ίδια ώρα, δύο στους πέντε ψηφοφόρους υποστηρίζουν πως προσωπικά είναι καλύτερα οικονομικά απ’ ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Άλλοι δύο στους πέντε υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στα οικονομικά τους.

Πάνω το 50% των ψηφοφόρων λέει πως η κρίση του κορωνοϊού τους έχει δημιουργήσει οικονομικά δεινά.

Exit polls: Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα exit polls αναμένεται να μας δώσουν ορισμένα στοιχεία για τον νικητή της μεγάλης αναμέτρησης στις ΗΠΑ.

Και τι πρέπει να προσέχουμε;

Για μια νίκη Τραμπ:

1. Τα στοιχεία για τους λευκούς ψηφοφόρους, χωρίς πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης: Αυτή είναι η ομάδα που «εκτόξευσε» τον Ντόναλντ Τραμπ στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει πως έχει κερδίσει αρκετούς εκπροσώπους αυτής της ομάδας.

2. Τις λευκές γυναίκες: Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως ο Τραμπ είχε χάσει την εύνοια αυτής της ομάδας ψηφοφόρων και θα πρέπει να σταματήσει την «αιμορραγία» για να καταφέρει να επανεκλεγεί.

3. Τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους: Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι δεν έχουν δώσει διψήφιο προβάδισμα σε υποψήφιο τα τελευταία 30 χρόνια. Μπορεί ο Μπάιντεν να «σπάσει» αυτή την πολιτική παράδοση; Το 2016, ο Τραμπ κατάφερε να «κερδίσει» τους ανεξάρτητους υποψήφιους ψηφοφόρους κατά 4 μονάδες.

Για μια νίκη Μπάιντεν:

1. Τρίτη ηλικία: Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Τραμπ κατάφερε να «κερδίσει» τους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών με επτά μονάδες διαφορά. Ωστόσο, εν μέσω του κορωνοϊού -που σκοτώνει κυρίως ηλικιωμένους- κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό. Ο Μπάιντεν ενδέχεται να καταφέρει να τους φέρει στο στρατόπεδό του ιδιαίτερα σε πολιτείες – κλειδιά όπως η Φλόριντα.

2. Πρώην ψηφοφόροι του Τραμπ: Πόσους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Τραμπ μπορεί να φέρει στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών ο Μπάιντεν; Σε έναν αγώνα που θα κριθεί στις… καθυστερήσεις, ακόμη και ένα 5 έως 10% μπορεί να κάνει τη διαφορά. Την ίδια ώρα, περίπου το 6% των ψηφοφόρων ψήφισαν το 2016 κάποιον τρίτο υποψήφιο. Θα μειωθεί αυτό το ποσοστό φέτος;

3. Λευκοί ψηφοφόροι με πτυχίο: Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εκλογών του 2016 ήταν πως οι λευκοί ψηφοφόροι με πτυχίο στήριξαν τον Τραμπ κατά τρεις μονάδες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τους ψηφοφόρους αυτούς θα κερδίσει ο Μπάιντεν το 2020 αλλά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό -ιδιαίτερα ανάμεσα στις γυναίκες με πτυχίο.

4. Μαύροι και Λατίνοι ψηφοφόροι, κυρίως άνδρες: Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει αγώνα δρόμου για να κερδίσει έστω και ένα μικρό ποσοστό των μαύρων και λατίνων ψηφοφόρων. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τους μαύρους άνδρες ψηφοφόρους με διαφορά 69 μονάδων και τους λατίνους κατά 31 μονάδες.

Δείτε όλες τις εξελίξεις των αμερικανικών εκλογών στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ