ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Εκλογική έκπληξη στο Οχάιο - Προβάδισμα Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Εκλογική έκπληξη στο Οχάιο - Προβάδισμα Μπάιντεν
AP Photo/Carolyn Kaster

Η πρώτη μεγάλη εκλογική έκπληξη έρχεται από το Οχάιο, όπου προηγείται -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- ο Τζο Μπάιντεν.

Αυτή τη στιγμή ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με 50% έναντι 48,8% του Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν τελικά καταφέρει να κερδίσει το Οχάιο ο Τζο Μπάιντεν, τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη εκλογική έκπληξη.

Γιατί είναι σημαντική η πολιτεία του Οχάιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει το Οχάιο. Και αυτό γιατί κανένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να μπει στον Λευκό Οίκο, χωρίς να εξασφαλίσει τη στήριξη της συγκεκριμένης πολιτείας.

Εδώ και μήνες, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ δίνουν μεγάλη «μάχη» για την πολιτεία με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μια προβάδισμα στον έναν και μια στον άλλο.

Το «στρατόπεδο» του Τζο Μπάιντεν καθυστέρησε να ξεκινήσει την προεκλογική καμπάνια στην πολιτεία, ωστόσο στην τελική ευθεία έριξε εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ ενώ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προχώρησε σε εμφανίσεις σε αρκετές περιοχές της πολιτείας.

Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν έκανε το πρωί της Δευτέρας μια… στάση στο Κλίβελαντ, δείχνει πως είναι αισιόδοξος πως θα μπορούσε να κερδίσει την πολιτεία.

Σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ χάσει το Οχάιο, τότε αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον αγώνα του να παραμείνει στο Λευκό Οίκο.

Εάν, πάλι, ο αγώνας είναι αμφίρροπος, τότε αυτό δείχνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αντιμετωπίσει προβλήματα και σε άλλες πολιτείες – κλειδιά, όπως για παράδειγμα στη γειτονική Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν.

To απόλυτο θρίλερ στη Φλόριντα

Τα αποτελέσματα από τις κομητείες της ανατολικής ζώνης της Φλόριντα αρχίζουν να καταφτάνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι μικτά - με καλά και κακά νέα και για τις δύο πλευρές.

Σε μέρη όπως η κομητεία Πινέλας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της δυτικής ακτής, ο Μπάιντεν ξεπερνά τους αριθμούς της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την κομητεία το 2016 με μόλις 1%.

Με εκτιμώμενο ποσοστό 75% των ψήφων, ο Μπάιντεν κερδίζει με ποσοστό 52% έναντι 46%, με 248.620 ψήφους.

Ο Τραμπ κέρδισε την κομητεία πριν από τέσσερα χρόνια με 239.201 ψήφους. Στο Μαϊάμι-Ντέιντ, ωστόσο, ο Τραμπ τα πάει καλύτερα και από το 2016 στο δημοκρατικό προπύργιο. Στο 84% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται μόνο με 54% έναντι 45% - έναντι 63% έναντι 33% της Κλίντον.

Εάν υπάρχει ένας θεμελιώδης κανόνας στις σύγχρονες εκλογές στις ΗΠΑ, αυτό είναι ότι η Φλόριντα είναι αμφίρροπη - και αυτό επαληθεύεται και φέτος. Η διαφορά είναι κάτω του 1% με προβάδισμα στον Τραμπ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις των αμερικανικών εκλογών στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ