ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς οι επιστολικές ψήφοι αλλάζουν τα δεδομένα

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς οι επιστολικές ψήφοι αλλάζουν τα δεδομένα
(AP Photo/Gene J. Puskar, File)

Ο πρωτοφανής αριθμός των επιστολικών ψήφων λόγω του κορωνοϊού αναμένεται να καθυστερήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ δεν αποκλείεται να ανατρέψουν την πρώτη εικόνα που έχει αρχίσει σιγά – σιγά να διαμορφώνεται.

Από την εκδήλωση της πανδημίας, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έχουν δείξει την προτίμησή τους στην επιστολική ψήφο.

Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ είχαν δηλώσει πως σκοπεύουν να μεταβούν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Το θέμα είναι πως οι διάφορες πολιτείες καταμετρούν με διαφορετικό τρόπο τις επιστολικές ψήφους.

Όπως εξηγεί το CNNi, το γεγονός ότι προηγείται ο Τραμπ σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια έκπληξη καθώς περνούν οι ώρες.

Σε άλλες πολιτείες, όπως την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ο Τραμπ μπορεί να δει τα ποσοστά του να «ψαλιδίζονται».

Exit polls: Tι πρέπει να προσέχουμε;

Τα exit polls αναμένεται να μας δώσουν ορισμένα στοιχεία για τον νικητή της μεγάλης αναμέτρησης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές ανά τον κόσμο «βλέπουν» με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τα exit polls, καθώς υπάρχει τεράστιος αριθμός ψηφοφόρων που αποφάσισε φέτος να στείλει επιστολική ψήφο.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των exit polls

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται πως έχει το προβάδισμα σε γυναίκες και μη λευκούς ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο, όπως δείχνουν τα exit polls.

Ωστόσο, το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στους άνδρες ψηφοφόρους είναι πολύ μικρό.

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός φαίνεται πως έχει κερδίσει τους μαύρους ψηφοφόρους, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πως το 87% επέλεξε Μπάιντεν έναντι μόλις 11% του Τραμπ.

Οι υποστηρικτές του Ντόναλαντ Τραμπ ψηφίζουν υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου επειδή θέλουν να τον δουν στον Λευκό Οίκο για τέσσερα ακόμη χρόνια και όχι επειδή δεν θέλουν να καταψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν.

Αυτό απάντησαν τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls.

Το ίδιο κάνουν και οι υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Τα δύο τρία των ψηφοφόρων του Μπάιντεν λένε ότι ψηφίζουν τον Δημοκρατικό γιατί πιστεύουν σε αυτόν ενώ το 1/3 θέλει απλώς να διώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Το 1/3 των ψηφοφόρων θέλει έναν υποψήφιο που είναι ισχυρός ηγέτης ενώ το 1/4 δηλώνει πως θέλει να δει έναν πρόεδρο με καλή κρίση.

Περίπου το 1/5 επιθυμεί ένα πρόεδρο που «ενδιαφέρεται για ανθρώπους σαν και εμένα» ενώ ένα άλλο 1/5 επιθυμεί πρόεδρο που μπορεί να ενώσει τις διχασμένες ΗΠΑ.

Διχασμένοι για την οικονομία

Την ώρα που η οικονομία θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της φετινής εκλογικής αναμέτρησης, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν η πορεία της οικονομίας είναι σε καλό ή κακό δρόμο.

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι λένε πως είναι σε καλό δρόμο ενώ το υπόλοιπο 50% σε κακό.

Την ίδια ώρα, δύο στους πέντε ψηφοφόρους υποστηρίζουν πως προσωπικά είναι καλύτερα οικονομικά απ’ ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Άλλοι δύο στους πέντε υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στα οικονομικά τους.

Πάνω το 50% των ψηφοφόρων λέει πως η κρίση του κορωνοϊού τους έχει δημιουργήσει οικονομικά δεινά.

Δείτε όλες τις εξελίξεις των αμερικανικών εκλογών στο liveblog του CNN Greece

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ