ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / J. Scott Applewhite / File

Οι Δημοκρατικοί διατηρούν και μάλιστα φαίνεται να ενισχύουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και ABC.

Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν τέσσερις με πέντε έδρες επιπλέον στη Βουλή, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα.

Αυτή τη στιγμή διαθέτουν 232 σε σύνολο 435 εδρών. Μέχρι τις 6.30 το πρωί ώρα Ελλάδας είχαν κριθεί οι 247 έδρες, τις 109 από τις οποίες είχαν κερδίσει οι Δημοκρατικοί και τις υπόλοιπες 138 οι Ρεπουμπλικανοί. Ο συσχετισμός των εδρών αναμένεται να αλλάξει όσο προχωράει η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία, της οποία σε αυτές τις εκλογές κρίνονται οι 35 από το σύνολο των 100 εδρών. Στις 6.30 το πρωί ώρα Ελλάδας η κατανομή των εδρών στη Γερουσία διαμορφωνόταν στις 42 έδρες για το κάθε κόμμα.

Στη Βουλή ο πρώην γιατρός του Τραμπ

Ο πρώην γιατρός του Λευκού Οίκου Ρόνι Τζάκσον, ο οποίος έχει εξάρει την «εξαιρετική υγεία» του Ντόναλντ Τραμπ του οποίου έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής, κέρδισε μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNNi και του MSNBC.

Ο πρώην στρατιωτικός γιατρός, που έχει τον βαθμό του ναυάρχου, είχε θέσει υποψηφιότητα στο Τέξας για μια έδρα την οποία άφησε κενή Ρεπουμπλικάνος βουλευτής που πήρε σύνταξη.

Δηλώνοντας ότι είναι «τιμή του» που εξελέγη, ο δρ Τζάκσον έγραψε στο Twitter:

«Δεν θα υποκύψω ποτέ στις ομάδες των προοδευτικών και θα είμαι ο συντηρητικός ηγέτης που αξίζετε».

Ο ναύαρχος Ρόνι Τζάκσον ήταν γιατρός του Λευκού Οίκου και επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Έχει κακή φήμη λόγω των προβλημάτων που έχει με το αλκοόλ και των καταγγελιών για υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων στον στρατό, ενώ και στον Λευκό Οίκο τον είχαν κατηγορήσει για κακή επαγγελματική συμπεριφορά.

Γνωστός και ως «candy man» (ο άνθρωπος με τις καραμέλες), λόγω της τάσης του να συνταγογραφεί φάρμακα, είχε προκαλέσει αίσθηση με τις ασυνήθιστα λεπτομερείς συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούσε για την κατάσταση της υγείας του Τραμπ, στη διάρκεια των οποίων ξεπερνούσε το αυστηρά ιατρικό πλαίσιο.

Έχει εξάρει «τα εκπληκτικά γονίδια» του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και έχει εκτιμήσει ότι ο Τραμπ θα είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του «μέχρι το τέλος της θητείας του και ακόμη μέχρι το τέλος μιας δεύτερης θητείας, αν επανεκλεγεί».

Ο Τραμπ ήθελε να του δώσει προαγωγή και να αναλάβει την υπηρεσία βετεράνων, όμως ο Τζάκσον αρνήθηκε τη θέση μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις των αμερικανικών εκλογών στο liveblog του CNN Greece

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ