ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Αυτές είναι οι τρεις πολιτείες που θα κρίνουν τον νέο πρόεδρο

Εκλογές ΗΠΑ: Αυτές είναι οι τρεις πολιτείες που θα κρίνουν τον νέο πρόεδρο
AP Photo/Alex Brandon

Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον όλων, σε μια προσπάθεια να προβλέψουν τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση – θρίλερ.

Η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί πληγώθηκε βαριά από την ανάκτηση της Αριζόνα από τον Τζο Μπάιντεν και τα βλέμματα του πλανήτη έχουν πλέον στραφεί σε τρεις πολιτείες που από την αρχή βρίσκονται στο επίκεντρο του εκλογικού χάρτη: την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει ελπίδα σε αυτές τις πολιτείες, όπου η τελική ετυμηγορία μπορεί να πάρει ώρες ή μέρες. Παρόλα αυτά, μετά τη νίκη του στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει σε μία από αυτές τις πολιτείες και παρόλα αυτά να κερδίσει την προεδρία. Η Τζόρτζια, μία ακόμη πολιτεία – ευκαιρία για τον υποψήφιο των δημοκρατικών, παραμένει επίσης στο παιχνίδι.

Σε ένα σχόλιο που μοιάζει να αψηφά την πραγματικότητα της εκλογικής βραδιάς, ο Τραμπ απείλησε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκειμένου να μην καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων στις τέσσερις αμφίρροπες πολιτείες. Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ κατέχει το προβάδισμα και στις τέσσερις, αυτό όμως ήταν αναμενόμενο αφού και οι τέσσερις ξεκίνησαν την καταμέτρηση με τις ψήφους της ημέρας των εκλογών και όχι με τις πρόωρες (επιστολικές και δια ζώσης πριν την 3η Νοεμβρίου), γεγονός που ευνοεί τον πρόεδρο. Αντίθετα, οι δημοκρατικοί ευνοούνται στις επιστολικές ψήφους, οι οποίοι καθυστερούν να καταμετρηθούν.

Δεν είναι σαφές πώς ο Τραμπ θα καταφέρει να μπλοκάρει την καταμέτρηση ενός τόσο μεγάλου όγκου ψήφων πολιτών. Ωστόσο και μόνο η απειλή –σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των ψήφων- οδηγούν σε αβεβαιότητα που θα διαρκέσει ακόμη και ημέρες.

Σύμφωνα με τον Πολ Μάσλιν, κορυφαίο δημοκρατικό δημοκόπο ο οποίος εργάστηκε στις προεκλογικές εκστρατείες του Τζίμι Κάρτερ και του Χάουαρντ Ντιν, το «επακόλουθο αυτού του πράγματος» θα είναι «άσχημο».

Το σενάριο που φοβούνταν οι δημοκρατικοί –ο Τραμπ να πάρει το προβάδισμα προτού καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι – συνέβη καθώς το αποτέλεσμα ήταν πιο κοντά απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο Τραμπ επικράτησε στη Φλόριντα, το Τέξας και το Οχάιο – μία αμφίρροπη πολιτεία και δύο λιγότερο ανταγωνιστικές που κάποιοι δημοκράτες θεωρούσαν ότι μπορούσαν να «γυρίσουν».

Μιλώντας στους υποστηρικτές του, ο Μπάιντεν συνέστησε υπομονή και έδειξε αυτοπεποίθηση για το τελικό αποτέλεσμα.

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά», είπε. «Θα κερδίσουμε».

Ο Τραμπ, από την άλλη, βιάστηκε να πανηγυρίσει, μέσω Twitter ότι η καμπάνια του «κερδίζει με διαφορά, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές».

Τα πρώτα αποτελέσματα υπενθύμισαν απλώς πόσο πολωμένο και διχασμένο είναι το αμερικανικό έθνος.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των Αμερικανών ξέρει ότι πρέπει να περιμένει. Σύμφωνα με έρευνα του Politico, μόλις το 17% των ψηφοφόρων περιμένει να αναδειχθεί σήμερα ο νικητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ