ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Απορρίπτονται οι αγωγές Τραμπ - Η Πενσυλβάνια «έτοιμη» να δώσει νικητή

Εκλογές ΗΠΑ: Απορρίπτονται οι αγωγές Τραμπ - Η Πενσυλβάνια «έτοιμη» να δώσει νικητή
AP Photo/Paula Bronstein

Οι προσφυγές που κατέθεσε το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων απορρίφθηκαν από δύο ιδιαίτερα κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ για το πολυαναμενόμενο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, και συγκεκριμένα από Μίσιγκαν και Τζόρζτια, στις οποίες ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προηγείται, για την ώρα. 

Δύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του προεκλογικού επιτελείου του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες απαιτούσαν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Δικηγόροι του επιτελείου Τραμπ έχουν εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Παράλληλα, η δικαστίνα Σίνθια Στίβενς στο Μίσιγκαν απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, αναφέροντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση αύριο, Παρασκευή.

Πενσυλβάνια και Τζόρτζια ανακοινώνουν αποτελέσματα

«Φαίνεται πως θα έχουμε καταμετρήσει τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοδελτίων σήμερα», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο CNNi η υπουργός της Πολιτείας της Πενσυλβάνια, Κάθι Μπούκβαρ.

«Νομίζω πως απομένουν περίπου 550.000 ψήφοι, που αναμένεται να καταμετρηθούν σήμερα. Ορισμένες έχουν ήδη καταμετρηθεί, αλλά δεν έχουν ανέβει στο σύστημα», συνέχισε.

Το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Πενσυλβάνια συρρικνώνεται σημειώνει το CNNi, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των ψήφων που βρίσκεται στο 92%, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προηγείται κατά 1,7 μονάδες έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν.

Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει τελικά στην Πενσυλβάνια, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχει απόψε ασφαλής εκτίμηση για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην Τζόρτζια η οποία δίνει 16 εκλέκτορες, απομένουν να ενσωματωθούν περίπου 61.000 ψήφοι, και για την ώρα το προβάδισμα του Τραμπ είναι οριακό με λιγότερο από 13.000 ψήφους.

Στις παράλληλες μάχες, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους στη Γερουσία σε μια αναμέτρηση θρίλερ.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται έναντι των Ρεπουμπλικανών με 199 έναντι 188 εδρών.

«Δεν κερδίσαμε κάθε μάχη, αλλά κερδίσαμε τον πόλεμο»

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αξιολογεί θετικά το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοκρατική πηγή που μίλησε στο CNNi

«Δεν κερδίσαμε κάθε μάχη, αλλά κερδίσαμε τον πόλεμο», φέρεται να δήλωσεστις τάξεις των Δημοκρατικών της ομοσπονδιακής βουλής, η οποία παραμένει στην κατοχή τους.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη» είπε επίσης η Πελόζι που αναφερόμενο στην Τζο Μπάιντεν σχολίασε πως ο δημοκρατικός υποψήφιος βρίσκεται μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ