ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Πότε αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα στις 5 πολιτείες «κλειδιά»

Εκλογές ΗΠΑ: Πότε αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα στις 5 πολιτείες «κλειδιά»
AP Photo/Evan Vucci

Εν αναμονή της δήλωσης που αναμένεται να κάνει λίγο αργότερα σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Τζο Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος βρίσκεται ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο και το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ έχει εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης.

Παρακάτω παρατίθενται τα τελευταία δεδομένα του ινστιτούτου Edison Research μέχρι τις 2:00 ξημερώματα ώρα Ελλάδας με τις τελευταίες καταμετρήσεις ψήφων στις πέντε εναπομείναντες πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών της Τρίτης.

Σύμφωνα με την Edison Research και τα αμερικανικά δίκτυα ABC,CBS,NBC,FOX,CNN, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και ο Τραμπ 214. Το Associated Press δίνει στον Μπάιντεν 264 εκλέκτορες, εκτιμώντας ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει την νίκη του στην Αριζόνα. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Κατά την Edison Research, στη λαϊκή ψήφο, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 4,1 εκατομμύρια ψήφους.

Αριζόνα (11 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 94% - Μπάιντεν 49,9% - Τραμπ 48,6% - Διαφορά ψήφων: 38.455

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 99% - Μπάιντεν 49,4% - Τραμπ 49,3% - Διαφορά ψήφων: 4.275

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 96% - Μπάιντεν 49,5% - Τραμπ 49,2% - Διαφορά ψήφων: 17.012

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 98% - Τραμπ 50% - Μπάιντεν 48,6% - Διαφορά ψήφων: 76.623

Νεβάδα (6 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 93% Μπάιντεν 49,8% - Τραμπ 48% - Διαφορά ψήφων: 22.657

Πότε αναμένονται τελικά αποτελέσματα - Πότε η νομοθεσία προβλέπει επανακαταμέτρηση

Πενσιλβάνια

Στις 01:40 ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 17.012 ψήφων, ή 0,2%, με καταμετρημένο το 96% των εκτιμώμενων ψήφων. Σύμφωνα με την νομοθεσία της πολιτείας, η επανακαταμέτρηση των ψήφων γίνεται αυτόματα στην περίπτωση η διαφορά του ποσοστού είναι μικρότερο ή ίσο με 0,5% των συνολικών ψήφων.

Υπάρχουν ακόμη ψηφοδέλτια που να καταμετρηθούν από τη Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και την κομητεία Αλεγκένι, όπου βρίσκεται το Πίτσμπουργκ. Η διαδικασία της καταμέτρησης δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της πολιτείας μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες.

Τζόρτζια

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 4.275 ψήφους στις 01:40 ξημερώματα ώρα Ελλάδας , με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Ο Τραμπ χρειάζεται τόσο την Πενσιλβάνια όσο και την Τζόρτζια για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, πολιτειακός υπουργός Εξωτερικών της Τζόρτζιας, δήλωσε ότι αναμένει ότι η διαφορά του τελικού αποτελέσματος να είναι λίγες χιλιάδες ψήφοι, κάτι που θα επιφέρει αυτόματη επανακαταμέτρηση. Μια επανακαταμέτρηση θα γίνει μετά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, που αναμένεται στις ή πριν από τις 20 Νοεμβρίου.

Αριζόνα

Έως την 01:00 ώρα Ελλάδας, ο Μπάιντεν συγκέντρωνε το 49,9% των ψήφων έναντι 48,6% του Τραμπ, με προβάδισμα 38.455 ψήφων, με καταμετρημένο το 94% των εκτιμώμενων ψήφων

Οι αρχές της πολιτείας έχουν ακόμη να καταμετρήσουν περίπου 250.000 έως 270.000 ψηφοδέλτια και θα προβούν σε νέα ενημέρωση λίγο αργότερα, δήλωσε στο CNN η πολιτειακή υπουργό Εξωτερικών Κέιτι Χομπς

Νεβάδα

Η καταμέτρηση της πλειοψηφίας των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, όπως ανέφερε χθες βράδυ ένας αξιωματούχος.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, απομένουν να καταμετρηθούν 63.000 επιστολικές ψήφοι. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν περίπου 63.000 προσωρινές ψήφοι για να διαπιστωθεί αν είναι έγκυρες. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Βόρεια Καρολίνα

Ο Τραμπ προηγείται με 76.623 ψήφους, ή 1,4% με καταμετρημένο το 98%. Αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν αναφέρει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ