ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι δικαστικές μάχες μόλις τώρα ξεκινάνε

Τραμπ: Οι δικαστικές μάχες μόλις τώρα ξεκινάνε
(AP Photo/Evan Vucci)

Σε σειρά οργισμένων tweet προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος), διαμηνύοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να προκηρύξει λανθασμένα τη νίκη του. 

«Θα μπορούσα και εγώ να προχωρήσω σε αυτό τον ισχυρισμό. Οι δικαστικές ενέργειες μόλις τώρα ξεκινάνε» έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος, που δίνει «μάχη» για την επανεκλογή του.

«Είχα τόσο μεγάλο προβάδισμα στις πολιτείες αυτές (σ.σ. στις πολιτείες – κλειδιά) το βράδυ των εκλογών και εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς όσο περνούσαν οι μέρες. Ενδεχομένως τα προβαδίσματα αυτά να επιστρέψουν όσο προχωρούν οι δικαστικές διαδικασίες» τόνισε επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ, υπαινισσόμενος για ακόμη μια φορά πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές.

Μάλιστα, σε tweet του νωρίτερα είχε διερωτηθεί:

«Πού είναι τα εξαφανισμένα ψηφοδέλτια στρατιωτικών στη Τζόρτζια; Τι τους συνέβη;».

Τα tweet αυτά έγιναν πριν από τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρα Ελλάδας).

Μπάιντεν: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές»

Νικητής με «ξεκάθαρη πλειοψηφία» είπε ότι θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά απέφυγε να ανακηρύξει επισήμως τη νίκη του έναντι του αντιπάλου του, νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωσε ότι θα κερδίσει την Πενσιλβάνια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα, πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι θα συγκεντρώσει 300 εκλέκτορες, με το κρίσιμο όριο για την εκλογή του να είναι στους 270.

Στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του αντιπάλου του, Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ινστιτούτου Edison Research για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Στην περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει την πολιτεία αυτή (20 εκλέκτορες) εξασφαλίζει τους 270 εκλέκτορες και κηρύσσεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με το 96% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει 49,6% και ο Τραμπ 49,1%.

Κατά την Edison Research, στη λαϊκή ψήφο, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 4,1 εκατομμύρια ψήφους.

Στις άλλες τέσσερις κρίσιμες πολιτείες η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής, σύμφωνα με την πηγή αυτή:

Αριζόνα (11 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 94% - Μπάιντεν 49,9% - Τραμπ 48,6% - Διαφορά ψήφων: 38.455. Το Associated Press δίνει στον Μπάιντεν 264 εκλέκτορες, εκτιμώντας ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει την νίκη του στην Αριζόνα. Το CNNi δεν επιβεβαιώνει ακόμη την προβολή νίκης του Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή.

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 99% - Μπάιντεν 49,4% - Τραμπ 49,3% - Διαφορά ψήφων: 4.275

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 98% - Τραμπ 50% - Μπάιντεν 48,6% - Διαφορά ψήφων: 76.623

Νεβάδα (6 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 93% Μπάιντεν 49,8% - Τραμπ 48% - Διαφορά ψήφων: 22.657

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ