ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Τι ακολουθεί μετά τη νίκη Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Τι ακολουθεί μετά τη νίκη Μπάιντεν
(AP Photo/Paul Sancya

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο δεν πρόκειται να μετακομίσει άμεσα στον Λευκό Οίκο, αφού η διαδικασία της μετάβασης είναι συγκεκριμένη. Συνήθως είναι ήπια, ωστόσο φέτος ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές, λόγω πιθανών νομικών προκλήσεων.

Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας γίνεται η ορκωμοσία του νέου προέδρου και αντιπροέδρου στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον. Εξαίρεση αποτελεί αν κάποιος πρόεδρος αποβιώσει ή παραιτηθεί, οπότε ο αντιπρόεδρος ορκίζεται το συντομότερο δυνατό.

Το διάστημα μεταξύ της εκλογής του νέου προέδρου και της ανάληψης των καθηκόντων του την 20η Ιανουαρίου, ονομάζεται προεδρική μετάβαση.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος συγκεντρώνει μια ομάδα, που ονομάζεται μεταβατική ομάδα, που προετοιμάζεται για να αναλάβει την εξουσία αμέσως μετά την ορκωμοσία. Η ομάδα του Μπάιντεν έχει ήδη δημιουργήσει έναν ιστότοπο μετάβασης.

Η ομάδα αυτή θα επιλέξει ανθρώπους για να υπηρετήσουν στο υπουργικό συμβούλιο, θα συζητήσουν τις προτεραιότητες και θα προετοιμαστούν για τη διακυβέρνηση.

Τα μέλη της ομάδας πηγαίνουν στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να ενημερωθούν για πράγματα όπως οι επικείμενες προθεσμίες και οι προϋπολογισμοί.

Συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το νέο προσωπικό, ενώ παραμένουν και οι ίδιοι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν μετά την ορκωμοσία. Μερικοί από αυτούς μπορεί να παραμείνουν και μετέπειτα.

Ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε πολλούς μήνες για να συνθέσει την ομάδα μετάβασης, συγκεντρώνοντας μετρητά για να την χρηματοδοτήσει.

Ο Τζο Μπάιντεν θα αρχίσει σύντομα να ανακοινώνει ποιους θέλει στο υπουργικό του συμβούλιο, περιλαμβανομένων των επικεφαλής όλων των βασικών τμημάτων και οργανισμών.

Πολλά από τα πρόσωπα που επιλέγονται από τον πρόεδρο για τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, χρειάζονται την έγκριση της Γερουσίας.

Ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Μπάιντεν λαμβάνει αυξημένη προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία και το κωδικό του όνομα είναι Σέλτικ. Αυτά τα ονόματα επιλέγονται από τον υποψήφιο. Ο Τραμπ ήταν ο Μογκούλ και η Κάμαλα Χάρις φέρεται να επέλεξε το Πρωτοπόρος (Pioneer).

Το πιο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν δικαστικές μάχες. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε απάτη, χωρίς όμως να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του με στοιχεία.

Σύμφωνα με αναφορές, μάλιστα, η εκστρατεία του συγκεντρώνει κορυφαίους δικηγόρους για να ηγηθούν της διαδικασίας.

Αυτές οι προσπάθειες να θεωρηθούν άκυρες κάποιες ψήφοι, θα ξεκινήσουν από τα τοπικά δικαστήρια, αλλά θα μπορούσαν να καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν απίθανο ότι οι αγωγές θα καταφέρουν να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Αναμένεται επίσης να υπάρξει ανακαταμέτρηση ψήφων σε ορισμένες πολιτείες, κάτι που ζητήθηκε από τον Τραμπ, που όμως επίσης δεν αναμένεται να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Εάν οι προσπάθειες του Τραμπ να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα είναι ανεπιτυχείς, θα αυξηθεί η πίεση σε αυτόν να παραδεχτεί δημόσια την ήττα του.

Το τηλεφώνημα παραχώρησης από έναν ηττημένο υποψήφιο προς τον νικητή, είναι μια παράδοση που χρήζει σεβασμού στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό.

Κάτι τέτοιο, βέβαια δεν έχει συμβεί ποτέ σε προεδρική μάχη στην πρόσφατη ιστορία. Ενώ ο Τραμπ δεν είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί την ήττα του, ούτε καν να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του, έχει, ωστόσο κάποιες υποχρεώσεις.

Πρέπει να εξουσιοδοτήσει τη διοίκησή του να κάνει τις υλικοτεχνικές προετοιμασίες προκειμένου να αναλάβει η ομάδα του Μπάιντεν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτό το έχει ήδη κάνει ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στην προεδρία ως αντισυμβατικός υποψήφιος που δεν φοβόταν να σπάσει τους παλιούς κανόνες και τις παραδόσεις. Εάν το επιθυμεί, θα μπορούσε επίσης να φύγει έτσι από το αξίωμα.

Την ίδια ώρα η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ, θα διορίζει το προσωπικό της και θα μαθαίνει περισσότερα για τη δουλειά από την προηγούμενη διοίκηση.

Η αντιπρόεδρος δουλεύει στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά δεν μένει εκεί. Κατά παράδοση, ζουν στην περιοχή του Αμερικανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου στα βορειοδυτικά της πόλης, περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Λευκό Οίκο.

Οι νέοι ένοικοι του Λευκού Οίκου είθισται να αλλάζουν έπιπλα και διακόσμηση λόγω φθοράς, κάτι που γίνεται με χρήματα του Κογκρέσου.

Υπάρχουν 132 δωμάτια και 35 μπάνια για συντήρηση στο οίκημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ