ΚΟΣΜΟΣ

Δυσαρέσκεια στους Ρεπουμπλικανικούς κύκλους για Τραμπ και Κρουζ

Δυσαρέσκεια στους Ρεπουμπλικανικούς κύκλους για Τραμπ και Κρουζ
O υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, Μάρκο Ρούμπιο REUTERS/Alvin Baez

Ο Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ μοιράστηκε με το φαβορί για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ τις νίκες σε τέσσερις πολιτείες, παγιώνοντας με αυτό τον τρόπο το επιχείρημα του ότι εκπροσωπεί το κόμμα καλύτερα και μπορεί να ανακόψει την επέλαση του δισεκατομμυριούχου Τραμπ.

Τα αποτελέσματα αποτελούν πλήγμα για το Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο που αποτελείται από παραδοσιακά ηγετικά στελέχη, αφού έχουν εκφράσει δυσφορία για μια πιθανή νίκη του Τραμπ ή του Κρουζ ενώ έχουν εν συνόλω ταχθεί υπέρ του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα, ο οποίος τελικά αποκλείστηκε και στις τέσσερις αναμετρήσεις.

«Νομίζω ότι είναι καιρός να παρατήσει την μάχη», δήλωσε για τον Ρούμπιο ο Τραμπ μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις. «Θέλω να αναμετρηθώ με τον Τεντ (Κρουζ) ένας προς έναν.»

Ο Κρουζ νίκησε στο Κάνσας και το Μέιν το Σάββατο, ενώ ο Τραμπ κέρδισε στις μεγαλύτερες πολιτείες της Λουιζιάνα και του Κεντάκι, διατηρώντας το προβάδισμά του για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, αν και ο Κρουζ συγκέντρωσε περισσότερους εκλέκτορες.

Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση, που είναι και πιο κρίσιμη, θα είναι οι προκριματικές της Τρίτης στην βιομηχανική πολιτεία του Μίσιγκαν. Οι Ρεπουμπλικάνοι τριών ακόμη πολιτειών, στο Μισισιπή, το Αϊντάχο και την Χαβάη επίσης θα ψηφίσουν την Τρίτη, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στο Πουέρτο Ρίκο θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, το φαβορί Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την Λουιζιάνα ενώ ο αντίπαλός της Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής από το Βερμόντ, κέρδισε το Κάνσας και την Νεμπράσκα, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά δεν διαφοροποίησαν σημαντικά το μεγάλο προβάδισμα της Κλίντον σε εκλέκτορες.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι είναι μουδιασμένοι απέναντι στην ρητορική του Τραμπ ο οποίος έχει υποσχεθεί να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, να απελάσει 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες και να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι ευτυχείς ούτε με τον Κρουζ , ο οποίος έχει αποξενώσει αρκετά ηγετικά στελέχη του κόμματος στην Ουάσιγκτον.

«Φαίνεται ότι η αναμέτρηση θα κριθεί ανάμεσα στους θυμωμένους ψηφοφόρους του Τραμπ και στους πουριτανούς συντηρητικούς του Κρουζ, το καθεστώς έχει μείνει εκτός» λέει ο Ρεπουμπλικάνος αναλυτής Ρον Μπονζτίν που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Το καθεστώς έχει μείνει απ’έξω

Εκπρόσωπος του Ρούμπιο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε σωρεία προσωπικών επιθέσεων στον Τραμπ, δήλωσε ότι ο γερουσιαστής θα δώσει μάχη στοχεύοντας στην αναμέτρηση της Φλόριντα, στις 15 Μαρτίου.

«Μετά την νίκη στις προκριματικές της Φλόριντα, θα έχουμε και το μομέντουμ και τα χρήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρούμπιο, Άλεξ Κόναντ.

Οι τέσσερις αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικάνων του Σαββάτου αντιστοιχούν σε 155 εκλέκτορες. Ο Κρουζ κέρδισε 64, ενώ ο Τραμπ 49.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ