ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Ο δράστης φαίνεται ότι δεν είχε συνεργούς

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Ο δράστης φαίνεται ότι δεν είχε συνεργούς
(AP Photo/Matthias Schrader)

Νέα στοιχεία για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της αστυνομίας, ανακοινώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τζιχαντιστής, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο κέντρο της πόλης, είχε βοήθεια για να διαπράξει το έγκλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το σενάριο του μοναδικού δράστη. Η ακριβής διαδρομή από το σπίτι του προς τον τόπο του εγκλήματος ή από κάπου αλλού προς τον τόπο του εγκλήματος είναι το αντικείμενο των ερευνών μας», είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Περστλ.

Σημειώνεται ότι η αυστριακή αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 16 συλλήψεις ατόμων που φέρονται να συνδέονται με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση της Βιέννης.

Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος» (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τη δήλωση της οργάνωσης στο Telegram.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ παραδέχτηκε παραλείψεις στην παρακολούθηση του δράστη της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης και λάθη των αρχών ασφαλείας στο πλαίσιο ερευνών πριν από την επίθεση.

Ο Νεχάμερ έκανε λόγο για «προφανή και από την άποψή μας απαράδεκτα λάθη», και ως εκ τούτου, υπάρχουν «άμεσες συνέπειες για πρόσωπα», ενώ, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική ευθύνη, είπε: «Από την άποψή μου, ως Υπουργός Εσωτερικών, φέρω την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα. Είναι δουλειά μου να κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι αυτή θα αποκατασταθεί και πάλι».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο 20χρονος μετέπειτα δράστης, είχε επαφή το καλοκαίρι με άτομα που παρακολουθούνταν από την Ομόσπονδη Υπηρεσία της Βιέννης για την Προστασία του Συντάγματος και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, για λογαριασμό της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε τότε κάποιες συνέπειες, αλλά οδήγησε σε διαθεσιμότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αστυνομίας Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ