ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν στοιχεία νοθείας συμπεραίνει ομάδα διεθνών παρατηρητών του Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν στοιχεία νοθείας συμπεραίνει ομάδα διεθνών παρατηρητών του Τραμπ
AP Photo/Jae C. Hong

Ομάδα διεθνών παρατηρητών που προσκλήθηκε από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε μια προκαταρκτική έκθεση για τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών και επικρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο για τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι το αποτέλεσμα προέκυψε από συστηματική νοθεία.

Μια αντιπροσωπεία 28 μελών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) παρακολούθησε την εκλογική διαδικασία σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων πολιτειών της Τζόρτζια και του Μίσιγκαν, τόσο από απόσταση όσο και με παρατηρητές σε εκλογικά κέντρα και κέντρα καταμέτρησης.

«Αν και η αποστολή του OAS δεν έχει παρατηρήσει παρατυπίες που αμφισβητούν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των αντιμαχόμενων πλευρών στις εκλογές, για προσφυγή στις αρμόδιες νομικές αρχές όταν πιστεύουν ότι έχουν αδικηθεί», ανέφερε η έκθεση.

«Είναι κρίσιμο, ωστόσο, οι υποψήφιοι να ενεργούν υπεύθυνα παρουσιάζοντας και υποστηρίζοντας νόμιμους και εύλογους ισχυρισμούς ενώπιον των δικαστηρίων, όχι αβάσιμες ή επιβλαβείς εικασίες στα δημόσια μέσα ενημέρωσης», προστίθεται.

Τα ευρήματα του OAS είναι παρόμοια της ομάδας παρακολούθησης εκλογών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Αβάσιμοι ισχυρισμοί για συστηματικές ελλείψεις, ιδίως από τον εν ενεργεία πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένης της βραδιάς των εκλογών, βλάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε δημοκρατικούς θεσμούς», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ, αρχηγός της βραχυπρόθεσμης αποστολής του ΟΑΣΕ.

Στην έκθεση 20 σελίδων, η ομάδα διεθνών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών επαινεί τους κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους για τις προσπάθειες διευκόλυνσης της ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ παρατίθενται συστάσεις για τη βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας. Η έκθεση αναφέρει ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για τη «διάχυτη απάτη» που σύμφωνα με τον Τραμπ, ήταν ο λόγος ήττας του από τον Τζο Μπάιντεν.

Όπως σημειώνει η έκθεση, «στη δήλωσή του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προχωρά σε περαιτέρω συκοφαντίες σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι "προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε". Οι παρατηρητές του OAS στις κρίσιμες πολιτείες Μίσιγκαν και ΤΓζόρτζια δεν υπήρξαν μάρτυρες των προαναφερόμενων παρατυπιών».

Με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του OAS, Λουίς Αλμάργκο, η 28μελής ομάδα περιελάμβανε ειδικούς και παρατηρητές από 13 χώρες. Ο OAS στέλνει τακτικά αποστολές για την παρατήρηση της ανεξαρτησίας των εκλογών στα κράτη μέλη του.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να στείλει την ανεξάρτητη ομάδα τον Οκτώβριο, και οι παρατηρητές παρέμειναν από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

«Την ημέρα των εκλογών, τα μέλη της αποστολής βρίσκονταν σε εκλογικούς χώρους σε Τζόρτζια, Αϊόβα, Μέριλαντ, Μίσιγκαν και την Περιφέρεια της Κολούμπια, και παρατήρησαν τη διαδικασία από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων έως το κλείσιμο της ψηφοφορίας», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν επίσης κέντρα διαλογής για να παρατηρήσουν τον υπολογισμό του αποτελέσματος και διαπίστωσε ότι η ημέρα προχώρησε με ειρηνικό τρόπο».

Η αποστολή του ΟΑS μάλιστα σημειώνει ότι οι προσπάθειες πολιτών να «σταματήσουν την καταμέτρηση», στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και την Αριζόνα, «ήταν σαφή παραδείγματα εκφοβισμού των εκλογικών αξιωματούχων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ