ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Δεν υπάρχουν παζάρια με τους κυβερνητικούς βουλευτές για το νέο Σύνταγμα

Νταβούτογλου: Δεν υπάρχουν παζάρια με τους κυβερνητικούς βουλευτές για το νέο Σύνταγμα
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κανένα ‘παζάρεμα’ με τους κυβερνητικούς βουλευτές γύρω από την υιοθέτηση νέου Συντάγματος στην Τουρκία, λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, και προσθέτει πως το κυβερνών κόμμα (ΑΚ) θα συμπληρώσει από την αντιπολίτευση τους 330 θετικούς ψήφους που χρειάζεται στο κοινοβούλιο, προκειμένου να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα.

Ο Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber τόνισε πως το κυβερνών κόμμα θα έχει την υποστήριξη των 317 βουλευτών για το νέο Σύνταγμα, ενώ θα ζητήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης προκειμένου να συμπληρώσει τους 330 ψήφους που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι διακομματική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε προκειμένου να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα, κατέρρευσε τον προηγούμενο μήνα, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης που αντέδρασε στις προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος να μετατρέψει την Τουρκία από κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία.

Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι του ΑΚ με δηλώσεις τους στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, σημείωσαν ότι το κυβερνών κόμμα επεξεργάζεται τις δικές του προτάσεις παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι προτάσεις αυτές, επιτρέπουν στο πρόεδρο Ερντογάν να έχει άμεση εξουσία τόσο στην προώθηση του νομοθετικού έργου, όσο και στο διορισμό υπουργών.

Το Κόμμα ΑΚ έχει ευρεία υποστήριξη για την αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο παραπέμπει πίσω στην εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, ενώ έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη νέα νομοθετική μορφή, αλλά και τη ανάθεση-διαχείριση των εξουσιών που θα διέπουν το νέο σύνταγμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι το νέο σύνταγμα πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο της συγκέντρωσης υπερεξουσιών στα χέρια ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα στα χέρια του προέδρου Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ