ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σαρωτικές αλλαγές κορυφής στο Πεντάγωνο με έμπιστους του Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Σαρωτικές αλλαγές κορυφής στο Πεντάγωνο με έμπιστους του Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/ Evan Vucci

Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, αντικαθιστώντας ανώτερους αξιωματούχους με πρόσωπα πιστά στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Οι αλλαγές προσώπων στο Πεντάγωνο αυξάνουν την ανησυχία μεταξύ των Δημοκρατικών, σχετικά με το ενδεχόμενο αναταράξεων στην πολιτική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ θα πρέπει να αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Τέσσερις ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν αποπεμφθεί ή παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Έσπερ, του προϊσταμένου του και των ανώτερων αξιωματούχων που επιβλέπουν την πολιτική και τις μυστικές πληροφορίες. Αντικαταστάθηκαν από πιστούς του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης φιγούρας που έχει προωθήσει θεωρίες συνωμοσίας και έχει χαρακτηρίσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, «τρομοκράτη».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποπομπή του Έσπερ στο Twitter τη Δευτέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες της παραμονής του στο Οβάλ Γραφείο προκειμένου να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με πρόσωπα εντός της κυβέρνησής του.

Ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας δήλωσε στο CNNi το βράδυ της Τρίτης ότι «φαίνεται πως έχουμε τελειώσει με τις καρατομήσεις προς το παρόν», αναφερόμενος στο κύμα των αποπομπών, συμπεριλαμβανομένου του Έσπερ.

Η αποπομπή του Έσπερ ενδέχεται επίσης να κάνει ευκολότερη για τον Τραμπ την εφαρμογή πολιτικών, στις οποίες ήταν αντίθετος, ο πρώην υπουργός Άμυνας, όπως η ανάπτυξη του στρατού για την καταστολή των μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, που πυροδοτήθηκαν από την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Τον Έσπερ αντικατέστησε ο Κρις Μίλερ, που ήταν διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Κας Πατέλ που είχε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου κατά της τρομοκρατίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, θα είναι ο προσωπάρχης του Μίλερ.

Ο Πατέλ εργάστηκε ως υψηλόβαθμος βοηθός για τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Ντέβιν Νούνιες, τον υποστηρικτή του Τραμπ που ήταν πρόεδρος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και τώρα έχει την ηγεσία της μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή.

Στη διάρκεια της συνεργασίας του με τον Νούνιες, ο Πατέλ βοήθησε στην κατάρτιση ενός υπομνήματος που κατηγορούσε το FBI, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για μεροληπτική στάση σε βάρος του Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ