ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα αναπτυξιακή στρατηγική εξήγγειλε ο Ερντογάν – Ανατίμηση της λίρας

Τουρκία: Νέα αναπτυξιακή στρατηγική εξήγγειλε ο Ερντογάν – Ανατίμηση της λίρας
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα χρηματοδοτηθεί από διεθνείς επενδύσεις διαμορφώνει η κυβέρνηση, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προφανή αλλαγή ρητορικής σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική. Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε 3% σήμερα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος στις 13.47 (ώρα Ελλάδος) ανερχόταν στις 7,882 λίρες ανά δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι οικονομικές πολιτικές θα βασίζονται στη σταθερότητα των τιμών καθώς και των νομισματικών και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές για να τους μιλήσει σχετικά με τις ευκαιρίες της τουρκικής οικονομίας.

«Οικοδομούμε μία αναπτυξιακή δομή που δημιουργεί εξειδικευμένη απασχόληση και δεν προκαλεί πληθωρισμό και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του ΑΚ στη Βουλή, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού» και δήλωσε ότι η Τουρκία θα μειώσει τον πληθωρισμό.

Λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών και την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Ερντογάν είπε ότι η τράπεζα έχει το καθήκον να καθορίζει τις πολιτικές για τη σταθερότητα των τιμών και ότι πιστεύει πως ο νέος διοικητής της θα χρησιμοποιήσει με διαφάνεια τα εργαλεία σε εναρμόνιση με τους βασικούς στόχους της οικονομίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το θετικό κλίμα στις αγορές δείχνει πως η 'Αγκυρα είναι σε σωστό δρόμο, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο επίπεδο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ