ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται το «θρίλερ» στη Γερουσία - Προηγούνται οι Ρεπουμπλικανοί

Εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται το «θρίλερ» στη Γερουσία - Προηγούνται οι Ρεπουμπλικανοί
(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας, ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν πλέον το προβάδισμα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν 50 Γερουσιαστές, έναντι 48 που εκλέγουν οι Δημοκρατικοί.  

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πλέον χρειάζεται μόνο άλλη μια για να διατηρήσει την πλειοψηφία σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν επανεξελέγη στην Αλάσκα, έναντι του Αλ Γκρος, ενός ανεξάρτητου που κατέβηκε με τους Δημοκρατικούς.

Το αποτέλεσμα με τις δύο έδρες που απομένουν για τον έλεγχο της Γερουσίας πρόκειται πλέον να κριθεί στην πολιτεία της Τζόρτζια, στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στις 5 Ιανουαρίου.

Προκειμένου οι Δημοκρατικοί να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία θα πρέπει να τις κερδίσουν και τις δύο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισοψηφούν με τους Ρεπουμπλικάνους και την καθοριστική ψήφο θα κληθεί να δώσει η Δημοκρατική εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Μέχρι σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν 53 από τις συνολικά 100 έδρες της Ολομέλειας, ελέγχοντας την πλειοψηφία του σώματος.

Χωρίς την έγκριση της Γερουσίας δεν μπορεί να περάσει κανένας νόμος στις ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές εγκρίνουν επίσης τους υποψήφιους που προτείνει ο πρόεδρος για διάφορα υψηλά αξιώματα: υπουργούς, πρεσβευτές, δικαστές.

Αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που υπήρξε μέλος της επί 36 χρόνια, θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μαζί της κάθε φορά που θα θέλει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.

Στους Δημοκρατικούς μένει η Βουλή

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το έτερο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, μένει στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 218 έδρες, έναντι 203 των Ρεπουμπλικάνων, σε σύνολο 435 εδρών

Μέχρι σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων τελούσε υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, οι οποίοι διατηρούσαν 232 έδρες έναντι 197 των Ρεπουμπλικανών.

Ο έλεγχος της Βουλής θεωρείται μεγάλης σημασίας για τα δύο κόμματα, καθώς μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κυβερνητική και πολιτική ατζέντα, κάτι το οποίο διαφάνηκε και από την τρέχουσα θητεία της Νάνσυ Πελόζι (σ.σ. Δημοκρατικοί) στο αξίωμα της επικεφαλής του Σώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ