ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η επέλαση στην Ευρώπη - Αρνητικά ρεκόρ σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η επέλαση στην Ευρώπη - Αρνητικά ρεκόρ σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία
Claudio Furlan/LaPresse via AP

Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ευρώπη καθώς σε αρκετές χώρες καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα και νεκροί

Ιταλία

Παράλληλα, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.028.424 κρούσματα.

Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, ανακοινώθηκε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 18.723 άνθρωποι, Κατά τη σημερινή ημέρα, έχασαν τη μάχη με τον θάνατο 152 ασθενείς του κορωνοϊού και καταγράφηκαν 8.180 νέα κρούσματα.

Υπάρχει όμως και μια καλή είδηση, από την περιφέρεια αυτή η οποία πλήττεται όσο καμία άλλη από τον ιό: χθες κάθε εκατό πολίτες που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ, 23,2 προέκυψαν θετικοί. Σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 15,5.

Ισπανία

Η Ισπανία με τη σειρά της ξεπέρασε το όριο των 40.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η χώρα κατέγραψε 311 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχεται πλέον σε 40.105 από την αρχή της πανδημίας. Η Γαλλία έσπασε το φράγμα των 40.000 νεκρών πριν από μία εβδομάδα και η Βρετανία εκείνο των 50.000 νεκρών σήμερα.

Μία ημέρα πριν, η Ισπανία κατέρριψε το ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες για το δεύτερο κύμα, με περισσότερους από 400 νεκρούς.

Εντούτοις, οι ισπανικές αρχές εκτιμούν ότι η επιδημία εισέρχεται σε μια φάση «σταθεροποίησης».

«Εδώ και ημέρες, η αθροιστική επίπτωση των 14 ημερών έχει σταθεροποιηθεί» γύρω στα 525 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, εξήγησε χθες ο Φερνάνδο Σιμόν, διευθυντής του κέντρου εκτάκτων υγειονομικών αναγκών του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μία τάση που παρατηρείται από τις αρχές Νοεμβρίου, αφού καταγράφηκε «η κορύφωση της διασποράς» στα τέλη Οκτωβρίου, αποτυπώνοντας τον «αντίκτυπο», σύμφωνα με τον ίδιο, των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Ισπανία.

Βρετανία

Και η Βρετανία έσπασε σήμερα το φράγμα των 50.000 θανάτων από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών, που λαμβάνει υπόψη τους θανάτους που σημειώθηκαν εντός 28 ημερών από μια θετική διάγνωση.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα 595 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 50.365. Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει έναν τόσο υψηλό αριθμό νεκρών ημερησίως από την 6η Μαΐου, όταν καταγράφηκαν 612 θάνατοι.

«Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για ένα «θλιβερό όριο». Παρά την ελπίδα για ένα εμβόλιο σύντομα, «βρισκόμαστε ακόμη σε επικίνδυνη κατάσταση», συνέχισε, καλώντας τους Βρετανούς να συνεχίσουν να τηρούν τους κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο της μάχης κατά της διασποράς του ιού.

Η καταμέτρηση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, που βασίζεται σε πιστοποιητικά θανάτου που αναφέρουν τον νέο κορωνοϊό, χωρίς απαραίτητα η ασθένεια να έχει επιβεβαιωθεί από ένα τεστ, κάνει λόγο για 61.648 νεκρούς στη χώρα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 1.597 σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Γαλλία

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες 35.879 επιπλέον περιπτώσεις μόλυνσης της Covid-19, σε μια αισθητή αύξηση από τα 22.180 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Ωστόσο το επίπεδο αυτό παραμένει χαμηλότερο από το υψηλό των 86.852 μολύνσεων που ανέφεραν οι αρχές το Σάββατο και τα μεγάλα ποσοστά της προηγούμενης εβδομάδας των άνω 58.000 και 60.000 μολύνσεων.

Η Γαλλία επίσης ανακοίνωσε 328 νέους θανάτους που σχετίζονται με την νόσο το τελευταίο 24ωρο, σε σύγκριση με τους 1.220 που ανακοινώθηκαν χθες, αριθμός που αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως περιελάμβανε 754 θανάτους που καταγράφονταν επί αρκετές ημέρες σε γηροκομεία.

Τουρκία

Την ίδια ώρα η Τουρκία απαγόρευσε το κάπνισμα σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, προκειμένου να επιβραδύνει την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών ασθενών με νέο κορωνοϊό, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας.

Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά πολύ πρόσφατα, με 2.693 ασθενείς της νόσου Covid-19 σήμερα. Η Άγκυρα καταγράφει μονάχα τον αριθμό εκείνων που εκδηλώνουν συμπτώματα, μια απόφαση που σύμφωνα με τους επικριτές της κρύβει το πραγματικό εύρος της επιδημίας στη χώρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς να φοράνε μάσκες σωστά δημοσίως, καθώς πολλοί πολίτες έχουν την τάση να τις κατεβάζουν ενώ καπνίζουν.

«Για αυτόν τον λόγο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μάσκες θα χρησιμοποιούνται όλη την ώρα και σωστά, από τις 12 Νοεμβρίου 2020, θα επιβληθεί απαγόρευση του καπνίσματος σε περιοχές όπως δρόμους και λεωφόρους, όπου οι πολίτες συνωστίζονται ή μπορεί να συνωστιστούν, σε δημόσιες πλατείες και στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς», τονίζει το υπουργείο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα προέτρεψε τους πολίτες να συμμορφωθούν πλήρως με το μέτρο της χρήσης της μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Το μόνο που σας ζητώ είναι κάνετε ό,τι μπορείτε. Τίποτα παραπάνω», έγραψε ο Τούρκος υπουργός στο Twitter.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 στην Τουρκία και 11.145 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ