ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εμποδίζει την πρόσβαση του Μπάιντεν σε μηνύματα ξένων ηγετών

Εκλογές ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εμποδίζει την πρόσβαση του Μπάιντεν σε μηνύματα ξένων ηγετών
(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Σωρεία μηνυμάτων από ξένους ηγέτες προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ εμποδίζει την πρόσβασή του σε αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ξένοι ηγέτες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι το Πεντάγωνο δεν μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τον εκλεγμένο πρόεδρο και τα επιτελεία τους έχουν έρθει σε επικοινωνία με διπλωμάτες της εποχής του Ομπάμα για να τους ζητήσουν βοήθεια για το πώς μπορούν να στείλουν συγχαρητήρια μηνύματα στην ομάδα του Μπάιντεν, δήλωσαν πηγές στο CNNi. Ξένοι διπλωμάτες δήλωσαν στο CNNi ότι ορισμένες ξένες κυβερνήσεις αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Παραδοσιακά, το Στέιτ Νιτπάρτμεντ υποστηρίζει όλες τις επικοινωνίες για τον εκλεγμένο πρόεδρο, και πολλές είναι οι χώρες που ξεκίνησαν να στέλνουν μηνύματα στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Αλλά καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχτεί τη νίκη του Μπάιντεν, δεκάδες μηνύματα δεν έχουν παραλειφθεί.

Η ομάδα του Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις χωρίς την ανάμειξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες, ανάμεσά τους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τζάστιν Τριντό. Αλλά λειτουργούν χωρίς την υλικοτεχνική και μεταφραστική υποστήριξη που παρέχει το κέντρο λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεντάγωνο δεν εμποδίζει τον Μπάιντεν μόνο από το να λάβει τα μηνύματα και την βοήθεια που θα τον διευκολύνουν, αλλά και από το να λάβει τις ίδιες ενημερωτικές πληροφορίες με τον πρόεδρο, γνωστές και ως καθημερινή ενημέρωση του προέδρου.

Εάν η διακυβέρνηση του Τραμπ συνεχίσει να εμποδίζει την τυπική μετάβαση του Μπάιντεν όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου, εκφράζονται ανησυχίες ότι η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν θα τρέχει να προλάβει την ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα.

Μπορεί τα τηλεφωνήματα που γίνονται τώρα να μην έχουν ευαίσθητο περιεχόμενο και ακόμα και σε μια ομαλή μετάβαση να μην γίνονταν σε γραμμές ασφαλείας, όμως τυπικά καταγράφονται σε αρχείο και η ομάδα του Μπάιντεν προσπαθεί με κάθε τρόπο να επισημοποιήσει τη διαδικασία.

Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά στη μετάβαση μεταξύ της διακυβέρνησης Ομπάμα και Τραμπ. Τότε, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ είχε επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει τους πόρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντιθέτως έκανε τα τηλεφωνήματά του από τον πύργο του Τραμπ και αρνείτο να χρησιμοποιήσει την υλικοτεχνική υποδομή της κυβέρνησης, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ