ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι δέκα δράσεις του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα μόλις αναλάβει τα ηνία

ΗΠΑ: Οι δέκα δράσεις του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα μόλις αναλάβει τα ηνία
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει μια σειρά από δράσεις μόλις αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, πολλές από τις οποίες αφορούν στην καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Η νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν για το κλίμα θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας, κάτι το οποίο θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να υπογράψει μια σειρά από εκτελεστικές δράσεις, οι οποίες δεν απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί την πρώτη μέρα στο αξίωμα ότι θα επανενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μια διεθνή συμφωνία ορόσημο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ το 2017.

Ο Μπάιντεν έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Περιλαμβάνει επένδυση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρή ενέργεια και πράσινες θέσεις εργασίας και ζητά τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την απαγόρευση των νέψν αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη.

Οι δέκα εκτελεστικές δράσεις για το κλίμα και την μείωση των εκπομπών, τις οποίες ο Μπάιντεν είπε ότι θα λάβει την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τα ηνία ως πρόεδρος, είναι οι εξής:

- Απαίτηση ορίων ρύπανσης από μεθάνιο για εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

- Χρήση του συστήματος προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οχήματα 100% καθαρής ενέργειας και μηδενικών εκπομπών.

- Διασφάλιση ότι τα κυβερνητικά κτήρια και οι εγκαταστάσεις είναι πιο αποτελεσματικά και έτοιμα για το κλίμα.

- Εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος νόμου για τον Καθαρό Αέρα (Clean Air Act) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές με την ανάπτυξη νέων προτύπων οικονομίας καυσίμου.

- Διπλασιασμό των υγρών καυσίμων όπως των προηγμένων βιοκαυσίμων και ανάδειξη της γεωργίας ως βασικού μέρους της λύσης στην κλιματική κρίση.

- Μείωση των εκπομπών και μείωση του κόστους των καταναλωτών μέσω νέων προτύπων για την αποδοτικότητα των κτηρίων.

- Απαίτηση αποφάσεων ομοσπονδιακής άδειας για την εξέταση των επιπτώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και διασφάλιση ότι κάθε ομοσπονδιακή επένδυση σε υποδομές μειώνει τη ρύπανση του κλίματος.

- Απαίτηση από δημόσιες εταιρείες να αποκαλύψουν τους κινδύνους για το κλίμα και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις λειτουργίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

- Προστασία της βιοποικιλότητας, επιβράδυνση των ρυθμών εξαφάνισης και διατήρηση του 30% των γαιών και των υδάτων της Αμερικής έως το 2030

- Μόνιμη προστασία του Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής, δημιουργία εθνικών πάρκων και μνημείων, απαγόρευση νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη και ύδατα, τροποποίηση των δικαιωμάτων για την κάλυψη του κόστους του κλίματος και δημιουργία προγραμμάτων για την ενίσχυση της αναδάσωσης και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα για τον διπλασιασμό των υπεράκτιων ανέμων έως το 2030.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ