ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο επηρεάζουν τα «συμπτώματα κορωνοϊού» του Έλον Μασκ τη νέα διαστημική αποστολή της NASA;

Πόσο επηρεάζουν τα «συμπτώματα κορωνοϊού» του Έλον Μασκ τη νέα διαστημική αποστολή της NASA;
AP Photo/John Raoux

Μπορεί να παραμένει ασαφές αν ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX είναι ή όχι φορέας κορωνοϊού ωστόσο η υποψία και μόνο της ασθένειάς του ήταν ικανή να σπείρει την ανησυχία ενόψει της, σε ελάχιστες ώρες από τώρα, νέας διαστημικής αποστολής της NASA και της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ δήλωσε χθες ότι «το πιθανότερο» είναι πως αποτελεί ήπια περίπτωση της COVID-19, ενώ συνέχισε να αμφισβητεί την ακρίβεια των τεστ.

«Λαμβάνω εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από διαφορετικά εργαστήρια, αλλά το πιθανότερο είναι ότι είμαι ήπια περίπτωση [της] covid. Τα συμπτώματά μου είναι αυτά ενός μικρού κρυώματος, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο κορωνοϊός είναι ένας τύπος κρυώματος», ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δεν ανέφερε εάν τα αποτελέσματα ήταν από τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), που είναι ακριβέστερα από τα λεγόμενα «γρήγορα» τεστ.

«Κάποια σκαμπανεβάσματα. Μοιάζει με ένα συνηθισμένο κρύωμα, αλλά περισσότερος σωματικός πόνος και βαρύ κεφάλι παρά βήχας/φτάρνισμα», απάντησε ο επικεφαλής της Tesla σε χρήστη που τον ρώτησε για τα συμπτώματα.

Ο Μασκ τόνισε την Πέμπτη ότι τα αποτελέσματα γρήγορων τεστ αντιγόνων από την ίδια συσκευή, με την ίδια μέθοδο, βγήκαν δύο φορές θετικά και δύο φορές αρνητικά – την ίδια μέρα.

Ο Ιάπωνας αστροναύτης Soichi Noguchi έχει ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με διαστημικό λεωφορείο αλλά και ρωσική κάψουλα. Τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει με ένα διαστημόπλοιο SpaceX Crew Dragon, αποτελώντας έτσι μόλις το τρίτο άτομο που τίθεται σε τροχιά από τη Γη με τρεις διαφορετικούς τύπους διαστημοπλοίων.ScreenGrab/YouTube

Μπορεί ακόμη να μην είναι σαφές εάν ο Μασκ έχει τον ιό, αλλά οι ειδήσεις προκάλεσαν αμέσως ανησυχία σχετικά με το εάν μια διάγνωση θα επηρεάσει τα σχέδια της SpaceX να ξεκινήσει αστροναύτες σε μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε λίγες ώρες, και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπρίντενστιν, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου την Παρασκευή το πρωί είπε στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς για τα tweet του Μασκ ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της NASA, ο Μασκ πρέπει να τεθεί σε καραντίνα και η SpaceX πρέπει να προσπαθήσει να διαπιστώσει ποιος έχει έρθει σε επαφή με τον Μασκ.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξης τύπου, αξιωματούχοι της NASA και της SpaceX δήλωσαν από το Kennedy Space Center ότι η διαδικασία ιχνηλάτησης έχει ολοκληρωθεί εν πολλοίς, δείχνοντας ότι κανένα απαραίτητο μέλος στη συγκεκριμένη αποστολή δεν διατρέχει κίνδυνο έκθεσης στην Covid-19.

Η διαστημική υπηρεσία υποβάλει τακτικά σε τεστ κορωνοϊού όποιον βρίσκεται σε επαφή με τα πληρώματά της.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, οι αστροναύτες της NASA συμμορφώθηκαν με τους κανόνες καραντίνας πριν από την πτήση για να διασφαλίσουν ότι δεν μεταφέρουν κάποια ασθένεια στο διάστημα, όπου ιοί και βακτήρια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν γρήγορα μεταξύ των μελών του πληρώματος καθώς συνωστίζονται μέσα στο διαστημικό σκάφος.

Μετά την εμφάνιση της πανδημίας η NASA εφαρμόζει ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Με πληροφορίες από Elon Musk may have Covid-19, should quarantine during SpaceX astronaut launch Sunday, NASA says, by Jackie Wattles

ΔΗΜΟΦΙΛΗ