ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η σπάνια περίπτωση ενός 45χρονου άνδρα που πέθανε αφού «πέρασε» τέσσερις φορές κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Η σπάνια περίπτωση ενός 45χρονου άνδρα που πέθανε αφού «πέρασε» τέσσερις φορές κορωνοϊό
NIAID-RML via AP

Την περίπτωση ενός 45χρονου άνδρα, στον οργανισμό του οποίου ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 εμφάνισε ύφεση και επανεμφάνιση τέσσερις φορές, μεταλλάχθηκε γρήγορα στο σώμα του σε αυτό το διάστημα και τελικά τον οδήγησε στο θάνατο, παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι ο ιός μπορεί να εμφανίσει όχι μόνο πολύμηνη αντοχή αλλά και ταχεία εξέλιξη μέσα σε έναν άνθρωπο, αν το ανοσοποιητικό σύστημα του τελευταίου δυσλειτουργεί.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το "Nature", ανέφεραν ότι ο ασθενής έπασχε από χρόνια αυτοάνοση διαταραχή και για το λόγο αυτό έκανε θεραπεία με ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Περίπου 40 μέρες μετά την αρχική διάγνωση ότι ο άνδρας ήταν θετικός στον κορονοϊό, οι κατοπινές εξετάσεις έδειξαν ότι ο ιός εμφάνιζε πλέον τάσεις αποδρομής. Όμως επέστρεψε δριμύτερος παρά την αντι-ιική θεραπεία με ρεδμεσιβίρη και κοκτέιλ αντισωμάτων.

Η λοίμωξη του ασθενούς εμφάνισε νέα ύφεση, αλλά επανέκαμψε άλλες δύο φορές, προτού τελικά ο άνδρας πεθάνει από σοκ και αναπνευστική ανεπάρκεια, πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Η μετέπειτα γονιδιωματική ανάλυση έδειξε ότι ο άνδρας δεν είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό πολλαπλές φορές, αλλά ο αρχικός ιός είχε εμφανίσει αντοχή και γρήγορη μετάλλαξη στο σώμα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ