ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν εξέταζε ο Τραμπ

ΗΠΑ: Επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν εξέταζε ο Τραμπ
(AP Photo/Evan Vucci)

Τις επιλογές του προκειμένου να επιτεθεί στο εργοστάσιο πυρηνικών του Ιράν εξέταζε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δύο μήνες μπροστά του για να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο.

Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος ότι ο Τραμπ έκανε το αίτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους κορυφαίους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Πέμπτη. Στη συνάντηση αυτή παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο, ο νέος υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και ο στρατηγός Μαρκ Μίλευ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη συνάντηση στους The New York Times, το οποίο έγραψε ότι οι σύμβουλοι έπεισαν τον Τραμπ να μην προχωρήσει με την επίθεση, εξαιτίας του κινδύνου να προκληθεί μια ευρύτερη σύρραξη.

«Ρώτησε ποιες ήταν οι επιλογές του. Του έδωσαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Καθ’όλη τη θητεία του ως πρόεδρος ο Τραμπ ακολούθησε επιθετική πολιτική ενάντια στο Ιράν, αποχωρώντας το 2018 από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, της οποίας διαπραγματευτής υπήρξε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά πολλών ιρανικών στόχων.

Το αίτημα του Τραμπ ήρθε μια μέρα αφότου μια έκθεση του παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι το Ιράν είχε ολοκληρώσει τη μετακίνηση ενός πρώτου συστήματος προηγμένων φυγοκεντρωτών από ένα επίγειο εργοστάσιο στον κύριο τόπο εμπλουτισμού ουρανίου σε ένα υπόγειο, σε μια νέα παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η απάντηση του Ιράν

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιράν στις αναφορές πως ο Αμερικανός πρόεδρος σκεφτόταν να επιτεθεί εναντίον του. Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση στο Ιράν θα έβρισκε «συντριπτική» απάντηση, τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπέι.

«Προσωπικά δεν προβλέπω ότι είναι πιθανό ότι αυτοί (οι ΗΠΑ) θα ήθελαν να προκαλέσουν ανασφάλεια στον κόσμο και την περιοχή», είπε ο Ραμπέι.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Μάικ Πομπέο πρόκειται να επισκεφτεί την Τετάρτη το Ισραήλ, το οποίο από καιρό έχει υπονοήσει πιθανή στρατιωτική δράση εναντίον του εχθρού του Ιράν. Μετά την αναφορά, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτζ δήλωσε ότι αν ήταν Ιρανός, δεν θα ένιωθε άνετα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε τις συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Πέμπτη.

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι Ιρανοί ότι αν πράγματι ξαφνικά προχωρήσουν προς υψηλά επίπεδα εμπλουτισμού, κινούμενοι προς πυρηνικά όπλα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ και ίσως και άλλων χωρών επίσης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ