ΚΟΣΜΟΣ

BioNTech: Πιθανή η έγκριση του εμβολίου στα μέσα Δεκεμβρίου

BioNTech: Πιθανή η έγκριση του εμβολίου στα μέσα Δεκεμβρίου
AP Photo/Bebeto Matthews

Στην εκτίμηση πως οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer και BioNTech από τα μέσα Δεκεμβρίου, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της  εταιρείας, μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων στις δοκιμές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Reuters TV, ο Ουγούρ Σαχίν δήλωσε ότι αν όλα πάνε καλά, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα μπορούσε να δώσει έγκριση για την επείγουσα χρήση του προς τα τέλη του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου ή νωρίς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Η υπό προϋποθέσεις έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, σημείωσε.

«Θα εξαρτηθεί από τα αιτήματα που θα λάβουμε και εάν όλες οι προϋποθέσεις πληρούνται», είπε ο Ουγούρ Σαχίν.

Νωρίτερα, οι δύο εταίροι δημοσίευσαν αποτελέσματα δοκιμών βάσει των οποίων το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 95% σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δεν εκδηλώνει σοβαρές παρενέργειες.

Η Moderna Inc δημοσίευσε τη Δευτέρα προκαταρκτικά στοιχεία για το εμβόλιό της βάσει των οποίων είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό. Η AstraZeneca, που εργάζεται σε ένα εμβόλιο με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναμένεται να δημοσιεύει αποτελέσματα από τις μαζικές δοκιμές της πριν από το τέλος του έτους.

«Δεν αναμένω μια κατάσταση ανταγωνισμού τους πρώτους εννέα μήνες, διότι κάθε δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου τα οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθεύσει είναι ευπρόσδεκτη και πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί. Οι πρώτες πέντε, οκτώ εταιρείες (που θα κερδίσουν την έγκριση) δεν θα σταθούν εμπόδιο η μία στην άλλη… Υποθέτω ότι δεν θα γίνει πριν από τα μέσα του 2021 που κάθε εμβόλιο θα πρέπει να ξεχωρίσει με ένα συγκεκριμένο προφίλ», σημείωσε ο Σαχίν.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το ιστορικό οκτάμηνο ταξίδι για να φέρουμε ένα εμβόλιο ικανό να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της καταστροφικής πανδημίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Αν ο FDΑ εγκρίνει το εμβόλιο των δύο δόσεων, η Pfizer έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι 1,3 δισεκ. δόσεις μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ