ΚΟΣΜΟΣ

Μπενουά Μαντελμπρότ: Η Google τιμά με doodle τα 96 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα των φράκταλ

Μπενουά Μαντελμπρότ: Η Google τιμά με doodle τα 96 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα των φράκταλ
AP Photo/Shizuo Kambayashi

H Google στο σημερινό doodle τιμάει τον Γαλλοαμερικανό μαθηματικό που επινόησε τον όρο φράκταλ και τη θεωρία τραχύτητας: τον Μπενουά Μαντελμπρότ.

Τον «πατέρα» των φράκταλ ή αλλιώς, της μορφοκλασματικής γεωμετρίας, τον Μπενουά Μανντελμπροτ, τιμά η Google με το σημερινό Doodle της.

Ο Μαντελμπρότ ήταν ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός ο οποίος αν και ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα, όπως μαθηματικά φυσικών επιστημών και ποσοτική χρηματοοικονομική ανάμεσα σε άλλα, ήταν εκείνο που έδωσε το όνομα «φράκταλ» στην κατηγορία των μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν διάφορα ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα που συναντώνται στη φύση.

Τι είναι το φράκταλ;

Με τον διεθνή όρο φράκταλ στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν «απείρως περίπλοκο».

Ο γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1924 στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Δημοκρατίας της Πολωνίας, Μάντελμπροτ, ήταν εκείνος που δημιούργησε την πρώτη «θεωρία της τραχύτητας», εντοπίζοντας «τραχύτητα» σε σχήματα βουνών, στη δομή των φυτών, στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και στην ομαδοποίηση των γαλαξιών. Ως σκοπό της αναζήτησής του έθεσε τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που θα μπορούσε να μετρήσει τη συνολική «τραχύτητα» τέτοιων αντικειμένων στη φύση.

Εξαιτίας των σπουδών του στις ΗΠΑ μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να απεικονίσει τα φράκταλ και να δείξει πως η οπτική πολυπλοκότητα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από απλούς κανόνες.

Ο Μάντελμπροτ πέθανε από καρκίνο στην ηλικία των 85 σε έναν ξενώνα στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις 14 Οκτωβρίου 2010. Αντιδρώντας στην είδηση ​​του θανάτου του, ο μαθηματικός Χάινζ-Όττο Πέιτγκεν είπε: «αν μιλάμε για αντίκτυπο στο εσωτερικό των μαθηματικών, και στις εφαρμογές στις επιστήμες, είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες τα τελευταία πενήντα χρόνια.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ