ΚΟΣΜΟΣ

Η βετεράνος διπλωμάτης Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ επελέγη ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Η βετεράνος διπλωμάτης Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ επελέγη ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

Τη βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη φθίνουσα επιρροή ηγεσίας της Ουάσινγκτον στον διεθνή οργανισμό, υπό την απειλή μιας πιο επιθετικής Κίνας, δήλωσαν χθες διπλωμάτες και αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Αν ο διορισμός της επικυρωθεί από τη Γερουσία, η Τόμας-Γκρίνφιλντ θα διαδεχτεί τις δύο προηγούμενες διπλωματικές εκπροσώπους των ΗΠΑ που διορίστηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τη Νίκι Χέιλι και, αργότερα, την Κέλι Κραφτ. Αμφότερες είχαν μικρή εμπειρία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πριν από το διορισμό τους.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ είναι βετεράνος της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, έχοντας προϋπηρεσία 35 ετών. Έχει υπηρετήσει στις τέσσερις ηπείρους, με μεγαλύτερη εμπειρία στην Αφρική.

«Η μητέρα μου με δίδαξε να ηγούμαι με τη δύναμη της ευγένειας και της συμπόνιας για έναν καλύτερο κόσμο. Είχα αυτό το μάθημα μαζί μου σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου στη διπλωματική υπηρεσία -και, αν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα κάνω το ίδιο και ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ» όπως ανέφερε χθες η ίδια, με ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Μπάιντεν αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, μερικά ακόμα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και άλλες σημαντικές θέσεις για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Πρώτα ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Άντονι Μπλίνκεν ως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης.

Ο κουβανικής καταγωγής Αλεχάντρο Μαγιόρκας, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ως υπουργός Εσωτερικών. Ο Μαγιόρκας θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του υπουργείου, το οποίο εφάρμοσε ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Τραμπ, όπως τους διαχωρισμούς οικογενειών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν επέλεξε την Αβρίλ Χάινς, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της CIA και αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί αυτής της θέσης, εφόσον επικυρωθεί και από τη Γερουσία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα γίνει το πρόσωπο του προέδρου σε ό,τι αφορά την πολιτική του για το κλίμα. Υπήρξε εξάλλου πρωτεργάτης της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ.

Σε δήλωσή του ο Μπάιντεν περιέγραψε τις επιλογές ως «την ουσία» μιας ομάδας επιφορτισμένης με την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας στην παγκόσμια σκηνή.

«Αυτά τα άτομα είναι εξίσου έμπειρα και δοκιμασμένα από την κρίση, καθώς επίσης είναι καινοτόμα και ευφάνταστα», δήλωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Τα επιτεύγματά τους στη διπλωματία είναι απαράμιλλα, αλλά αντανακλούν επίσης την ιδέα ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές προκλήσεις αυτής της νέας στιγμής με παλιές σκέψεις και αμετάβλητες συνήθειες – ή χωρίς διαφορετικό υπόβαθρο και προοπτική. Γι’αυτό τους επέλεξα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ