ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο Μακρόν ανακοίνωσε σταδιακή άρση του lockdown από το Σάββατο

Κορωνοϊός: Ο Μακρόν ανακοίνωσε σταδιακή άρση του lockdown από το Σάββατο
AP Photo

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία, που ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλλαν αυστηρά μέτρα περιορισμού δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει χρονοδιάγραμμα πολλών φάσεων για το άνοιγμα της κοινωνίας, με την αρχή να γίνεται το Σάββατο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα άρει το μέτρο της καραντίνας και να επιτρέψει τις μετακινήσεις από τις 15 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από τις 28 Νοεμβρίου» είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας πως:

«Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο, να έχουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Ήδη, από το Σάββατο, οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να ξανανοίξουν, ενώ θα λειτουργήσουν και οι χώροι λατρείας, με περιορισμό τα 30 άτομα.

Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ. από την κατοικία και για τρεις ώρες.

Ο Μακρόν είπε ότι τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και οι ντισκοτέκ θα πρέπει αντίθετα να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα.

«Θα μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς βεβαίωση και από περιφέρεια σε περιφέρεια, να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια» σημείωσε ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος.

Το δεύτερο στάδιο της άρση του lockdown θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου εάν συνεχιστεί η μείωση των νέων μολύνσεων.

Παράλληλα, οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία κατά της Covid-19 θα πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που έχουν «πιο εύθραυστη» υγεία, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, από τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου, είπε ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια «θα μπορούσαν να γίνουν μόλις επικυρωθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» και ότι θα ακολουθήσει «μαζική εκστρατεία εμβολιασμού», χωρίς ωστόσο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ