ΚΟΣΜΟΣ

Τεχεράνη: Επίσημη καταγγελία κατά Ισραήλ για τη δολοφονία του πυρηνικού της επιστήμονα

Τεχεράνη: Επίσημη καταγγελία κατά Ισραήλ για τη δολοφονία του πυρηνικού της επιστήμονα
Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης κατά του Μόχσεν Φαχριζαντέχ. Fars News Agency via AP

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έστειλε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρει ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» πως το Ισραήλ ήταν «υπεύθυνο» για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα Μόχσεν Φαχριζαντέχ ενώ τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί. 

Απευθύνοντας «προειδοποίηση εναντίον τυχοδιωκτικών μέτρων από μέρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά την εναπομείνασα περίοδο της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξουσία», η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό της και να προασπίσει τα συμφέροντά της», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον Ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, τον Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.

Ακόμη, στην επιστολή της ιρανικής κυβέρνησης, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τονίζεται πως το Ιράν αναμένει από τον Γκουτέρες και το ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντε και να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των δραστών» της.

Ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του σε επίθεση που σημειώθηκε στα περίχωρα της ιρανικής πρωτεύουσας την Παρασκευή.

O Μόχσεν Φαχριζαντέχ (δεξιά)Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Σύμφωνα με το Reuters, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής δήλωση του εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατόρθωσε να τον επαναφέρει και λίγα λεπτά νωρίτερα ο διευθυντής και επιστήμονας κατόρθωσε να φτάσει στο ύψιστο σημείο και να καταστεί μάρτυρας, έπειτα από προσπάθειες και αγώνα ετών».

Λίγη ώρα πριν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB είχαν μεταδώσει ότι ο επιστήμονας, ο θεωρούμενος ως ο αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης, χωρίς να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες των πυρηνικών του επιστημόνων, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Ροχανί: Πίσω από το Ισραήλ, οι ΗΠΑ

Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράν Χαράν Ροχανί κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για τη δολοφονία.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκόσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.

«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους... Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ