ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Νέο μακελειό μετά από επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην επαρχία Γκάζνι

Αφγανιστάν: Νέο μακελειό μετά από επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην επαρχία Γκάζνι
AP Photo/Tamana Sarwary

Τουλάχιστον 30 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο τιμόνι αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά εναντίον της βάσης τους το πρωί της Κυριακής στην επαρχία Γκάζνι (ανατολικά), δήλωσαν ιατρικές πηγές και αξιωματούχοι.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί δεδομένων της ισχύος της έκρηξης και της τοποθεσίας όπου σημειώθηκε.

Ο Μπαζ Μοχάμαντ Χεμάτ, διευθυντής του επαρχιακού νοσοκομείου στην Γκάζνι, δήλωσε πως 30 πτώματα και 24 τραυματίες μεταφέρθηκαν εκεί. «Όλα τα θύματα είναι προσωπικό ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η έκρηξη είχε στόχο το κτηριακό συγκρότημα μιας υπηρεσίας των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν τοπικοί αξιωματουχοι. Προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες γύρω από το συγκρότημα και εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρχουν και άλλα θύματα εκεί, πρόσθεσαν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ταρίκ Αριάν επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον στόχο ούτε για τα θύματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters, δεν ανέλαβε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη.

Το Αφγανιστάν γνωρίζει ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι στην Ντόχα του Κατάρ διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε διαπραγματευτικές ομάδες των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης.

Ασταμάτητες μάχες

Η Γκάζνι αποτελεί θέατρο ασταμάτητων μαχών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους ισλαμιστές αντάρτες.

Αν και έχουν σταματήσει να βάζουν στο στόχαστρο τα στρατεύματα των ΗΠΑ, όπως όριζε η συμφωνία που υπέγραψαν με την αμερικανική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο στη Ντόχα του Κατάρ, οι Ταλιμπάν κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων.

Επίσης σήμερα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην επαρχία Ζαμπούλ, κατά τα φαινόμενα με στόχο τον επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ή πόσες απώλειες προκάλεσε η επίθεση εναντίον του αιρετού αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ