ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν προσβλέπει στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά επιμένει για τα περί νοθείας

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν προσβλέπει στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά επιμένει για τα περί νοθείας
AP Photo/Alex Brandon

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αμφιβολία του εάν το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάζονται για τη διαδοχή.

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε σήμερα ότι μάλλον θα είναι δύσκολο να φέρει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να το φέρουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα. «Δεν θα αλλάξω γνώμη σε έξι μήνες», είπε.

Σε άλλο κλίμα οι Ρεπουμπλικάνοι

Εν τω μεταξύ, σημαντικοί εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωσαν την Κυριακή ότι η μετάβαση σε μια προεδρία του Τζο Μπάιντεν φαίνεται αναπόφευκτη.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι Ρόι Μπλαντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί κανονικά, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου.

Κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ο Μπλαντ δήλωσε στο CNN ότι υπάρχει συνεργασία με τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Τζο Μπάιντεν για τα κορυφαία πόστα στην επόμενη κυβέρνηση εν όψει της διαδοχής.

O ίδιος απέφυγε να παραδεχθεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Άζα Χάτσινσον είναι ένας από τους λίγους Ρεπουμπλικάνους που αναφέρονται στον Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο.

«Η μετάβαση είναι το σημαντικό. Τα λόγια του Προέδρου Τραμπ δεν είναι τόσο σημαντικά» δήλωσε ο Χάτσινσον στο Fox News, προσθέτοντας πάντως ότι κατανοεί τον λόγο που ο Τραμπ δεν αναγνωρίζει την νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Δικαστικές ήττες για τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε στη συνέντευξή του στο Fox News τους ισχυρισμούς του περί εκτεταμένης εκλογικής νοθείας, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Οι ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί από πολλούς δικαστές.

Ο Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες, πάντως, ως προς το αν το Ανώτατο Δικαστήριο θα δεχόταν να εξετάσει μια έφεση για οποιαδήποτε από αυτές τις υποθέσεις που έχει χάσει.

«Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ αρνήθηκε να πει μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα θεωρούσε εξαντλημένες τις επιλογές του.

Μέχρι στιγμής ο Τραμπ δεν παραδέχεται την ήττα του και η νομική του ομάδα έχει χάσει δεκάδες δικαστικούς αγώνες καθώς οι δικαστές δεν πείθονται για παρατυπίες στις εκλογές, σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια, η Αριζόνα και η Νεβάδα.

Στο τελευταίο νομικό πλήγμα για την ομάδα του Τραμπ, ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την προσπάθεια να εμποδίσει τον Μπάιντεν να κηρυχθεί νικητής στην Πενσυλβανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ