ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη Γιούτα η Ρουμανία: Μυστηριώδης μονόλιθος «βρέθηκε» και στην Ευρώπη

Μετά τη Γιούτα η Ρουμανία: Μυστηριώδης μονόλιθος «βρέθηκε» και στην Ευρώπη
Screengrab

Ένας μυστήριος μεταλλικός μονόλιθος εντοπίστηκε στη Ρουμανία παράλληλα με την εξαφάνιση αυτού από την έρημο της Γιούτα.

Κάποιος ή κάποιοι φαίνεται πως «παίζουν» με μονόλιθους καθώς μετά τις ΗΠΑ μια μεταλλική κατασκευή, ύψους περίπου 4 μέτρων βρέθηκε και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην πόλη Piatra Neamţ της Ρουμανίας, στις 26 Νοεμβρίου.

Ο μονόλιθος εντοπίστηκε σε απόσταση λίγων μέτρων μακριά από γνωστό αρχαιολογικό χώρο, σε ένα από τα διασημότερα βουνά της χώρας, το Ceahlău Massif, σύμφωνα με την Daily Mail.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας δήλωσε:

«Εξετάζουμε την παράξενη εμφάνιση του μονόλιθου. Βρίσκεται σε ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή σε αρχαιολογικό χώρο».

Και οι δύο κατασκευές φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί σκόπιμα, αλλά η προέλευση και ο σκοπός τους παραμένει ένα μυστήριο.

Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για κάποιου είδους καλλιτεχνική παρέμβαση, ενώ άλλοι που έχουν πιο «ζωηρή» φαντασία κάνουν λόγο μέχρι και για έργο... εξωγήινων.

Έκανε... φτερά ο μονόλιθος της Γιούτα

Όπως εμφανίστηκε… εξαφανίστηκε. Mόνο λίγες ημέρες μετά τη μυστηριώδη ανακάλυψή της, η μεταλλική κατασκευή της Γιούτα… έβγαλε φτερά.

Ο ψηλός -3,6 μέτρων-, μεταλλικός μονόλιθος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια έρημο στη Γιούτα ερεθίζοντας τη φαντασία πολλών. Με το άκουσμα της είδησης περί μιας σφηνωμένης στο έδαφος κατασκευής μέσα σε σπηλιά κόκκινων βράχων, πολλοί αποφασισμένοι πεζοπόροι θέλησαν να τη δουν από κοντά.

Όμως, Υπηρεσία Διαχείρισης Εδαφών της Γιούτα ανακοίνωσε πως το αντικείμενο έχει εξαφανιστεί.

Χαρακτηριστικά με ανάρτηση στο facebook η Υπηρεσία αναφέρει: «Έχουμε δεχθεί αξιόπιστες αναφορές ότι η παρανόμως τοποθετημένη δομή, η οποία είναι γνωστή ως “μονόλιθος” απομακρύνθηκε από τα δημόσια εδάφη [που εποπτεύει η Υπηρεσία Διαχείρισης Εδαφών- BLM] από αγνώστους».

«Η BLM δεν είναι αυτή που απομάκρυνε τη δομή, η οποία θεωρείται ατομική ιδιοκτησία» αναφέρεται στην ανάρτηση ενώ διευκρινίζεται πως αρμόδιο για την όποια έρευνα επί του θέματος είναι το γραφείο του τοπικού σερίφη.

Ο μονόλιθος εντοπίστηκε αρχικά στις 18 Νοεμβρίου από τις υπηρεσίες πυροπροστασίας που επόπτευαν την περιοχή από ελικόπτερο. «Είναι ό,τι πιο παράξενο έχω δει τόσα χρόνια που πετάω» είχε δηλώσει, μάλιστα, ο πιλότος Μπρετ Χάτκινγκς μιλώντας στο KSL.

Από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες του «μονόλιθου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, ακολούθησε πραγματικός πυρετός σεναρίων επιστημονικής φαντασίας.

Κάποιοι έκαναν λόγο για «διαστημική πύλη» ενώ άλλοι απλώς είκαζαν ότι πρόκειται για κάτι «που άφησε πίσω του κινηματογραφική συνεργείο».

https://www.instagram.com/p/CIBjimQguc4

Ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να το δουν από κοντά. Ανάμεσά τους ο Ντέιβιντ Σάρμπερ, ένας από τους πρώτους που είδαν τον μονόλιθο από κοντά.

Καθώς οι συντεταγμένες του μονόλιθου κυκλοφόρησαν στο Reddit, κανείς από τους χρήστες δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι ήταν οι σωστοί. Ο Σάρμπερ προσφέρθηκε να το ανακαλύψει.

ΗΠΑ: Μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος βρέθηκε στην έρημο της Γιούτα

Ήταν πράγματι σωστές και ο Σάρμπερ με χαρά μοιράστηκε το αποτέλεσμα της επίσκεψής του στην περιοχή με 200 περίπου χρήστες του Reddit.

Μεταξύ των ευρημάτων του: Ο μονόλιθος δεν ήταν μαγνητικός ή συμπαγής (είπε ότι ηχεί «σαν κουτί από χαρτόνι» όταν το χτύπησε). Μοιράστηκε επίσης βήμα προς βήμα οδηγίες για το πώς θα φτάσει κανείς στον μονόλιθο.

«Ο μονόλιθος έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να συσπειρωθούν πίσω από κάτι θετικό ξανά», είπε στο CNNi μέσω email. «Ήταν μια καλή απόδραση από όλη την αρνητικότητα που βιώσαμε το 2020».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ