ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Φάουτσι: «Γίνετε μέρος της λύσης: Εμβολιαστείτε» - Διαφωνίες στις ΗΠΑ για την προτεραιότητα

Έκκληση Φάουτσι: «Γίνετε μέρος της λύσης: Εμβολιαστείτε» - Διαφωνίες στις ΗΠΑ για την προτεραιότητα
AP Photo/Evan Vucci

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για τη διανομή της πρώτης δόσης των εμβολίων στη μάχη κατά της Covid-19 ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας δρ. Άντονι Φάουτσι απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να «αποτελέσουν μέρος της λύσης» να και εμβολιαστούν αμέσως μόλις το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο.

«Πείτε, "Δεν πρόκειται να είμαι ένας από τους ανθρώπους που θα αποτελέσουν το σκαλοπάτι για να πάει ο ιός σε κάποιον άλλο. Θα γίνω αδιέξοδο για τον ιό"», δήλωσε ο Φάουτσι μιλώντας στον CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η λίστα των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αποφασισθεί, αλλά ήδη οι απόψεις των ειδικών διαφέρουν από τις επιλογές άλλων χωρών, κυρίως ως προς τους εργαζόμενους των νευραλγικών τομέων της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη και με την στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας στις ΗΠΑ, δεν θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες: με κίνδυνο δημιουργίας σύγχυσης, όπως και κατά την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης H1N1 το 2009, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει συστάσεις και θα αφήσει σε κάθε πολιτεία την ελευθερία να επιλέξει τον τρόπο διανομής των εμβολίων και τις προτεραιότητες μεταξύ των ομάδων των ηλικιωμένων, του υγειονομικού προσωπικού, των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ κλπ.

Ομάδες κορυφαίων ειδικών έχουν ήδη διατυπώσει τις απόψεις τους, μερικές φορές αντικρουόμενες, αναδεικνύοντας τις εντάσεις που προκαλεί η συζήτηση: ο εμβολιασμός θα πρέπει να προστατεύσει τους πλέον ευάλωτους και ταυτόχρονα να διευκολύνει την αναγέννηση της κοινωνίας.

Διαφορές ανά πολιτεία

Ως προς αυτό το σημείο, με ποιον τρόπο δηλαδή, θα επανεκκινήσει ταχύτερα η οικονομία, αναμένεται να υπάρξουν διαφορές μεταξύ πολιτειών.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας, για παράδειγμα, προτείνει η αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού να γίνει από τους φιλοξενούμενους των οίκων ευγηρίας και ορισμένους εργαζόμενους σε αυτούς, να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και το υγειονομικό προσωπικό, στην συνέχεια οι άνω των 50 ετών, στην συνέχεια άτομα το επάγγελμα των οποίων ευνοεί την μετάδοση, ευάλωτες ομάδες και, εν τέλει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η στρατηγική αυτή προσεγγίζει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχει υιοθετηθεί από πολλές πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τον Σάαντ Ομερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale.

Στις ΗΠΑ, σε πολυσέλιδη έκθεσή τους, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής δίνουν προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό «στην πρώτη γραμμή της πανδημίας» και τα πληρώματα των ασθενοφόρων, μαζί με τους αστυνομικούς, του πυροσβέστες, ομάδες που είναι πολύ εκτεθειμένες στον ιό.

Ακολουθούν οι άνθρωποι με δύο ή περισσότερες παθολογικές καταστάσεις (καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 , παχυσαρκία) ανεξαρτήτως ηλικίας και τα 2 εκατομμύρια των ανθρώπων των οίκων ευγηρίας.

Τα γρανάζια της οικονομίας

Στην συνέχεια, οι Αμερικανοί ειδικοί στηρίζονται στο επαγγελματικό, και όχι στο ηλικιακό, κριτήριο και δίνουν προτεραιότητα στους εργαζόμενους στους κρίσιμους τομείς που κινούν τα γρανάζια της Αμερικής: εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην αλυσίδα των τροφίμων, από τα σφαγεία μέχρι τα σούπερ μάρκετ, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, φαρμακοποιοί, δυνάμεις ασφαλείας, ταχυδρόμους...

Άλλωστε, οι ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία είναι οι εργαζόμενοι σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης, προερχόμενοι συχνά από τις κοινότητες των μαύρων και των ισπανόφωνων, μία αδικία που οι ειδικοί θα ήθελαν να επανορθώσουν.

Μετά αυτές τις δεκάδες εκατομμύρια των ανθρώπων που θα μπορούσαν να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα έρχονται τα άτομα που πάσχουν από ένα νόσημα, οι άστεγοι και οι άνω των 65 χωρίς υποκείμενο νόσημα...Ακολουθούν οι νέοι ενήλικες και κυρίως οι φοιτητές, που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγάλοι μεταδότες.

Αναμένοντας την άποψη των ειδικών

Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά προτάσεις. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψη Νοσημάτων των ΗΠΑ περιμένει τη γνώμη της δικής του επιτροπής των ειδικών, η οποία θα ψηφίσει αύριο επί του θέματος.

Αυτή η επιτροπή έχει προϊδεάσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, διότι εκεί το εμβόλιο θα έχει «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα»: δεν είναι μόνο σημαντικά γρανάζια της επιδημιολογικής απόκρισης και της οικονομίας, αλλά έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Στην πράξη, όλα αυτά τα ηθικού, επιδημιολογικού και οικονομικού χαρακτήρα κριτήρια μπορεί να αγνοηθούν στην αρχική κούρσα προς τα εμβόλια.

Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν: αν επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι οίκοι ευγηρίας και τα νοσοκομεία, με ποιον τρόπο οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα μπορούν να πιστοποιήσουν ότι ένας πελάτης ανήκει στην ομάδα των εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας ή ότι πάσχει από δύο νοσήματα;

Εξάλλου, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα δεσμευθεί από την άποψη ενός οργανισμού υγείας και ότι οι οίκοι ευγηρίας θα λάβουν τα εμβόλια των BioNTech/Pfizer ήδη στα μέσα του Δεκεμβρίου αν δοθεί το πράσινο φως της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής, όποια και αν είναι η άποψη των ειδικών. Άλλωστε, η αλυσίδα διανομής είναι ήδη έτοιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ