ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μια 90χρονη εμβολιάστηκε πρώτη κατά του κορωνοϊού

Βρετανία: Μια 90χρονη εμβολιάστηκε πρώτη κατά του κορωνοϊού
(Jacob King/Pool via AP)

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος του δυτικού κόσμου που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η Βρετανία ξεκινά σήμερα το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα της ιστορίας της.

Όπως δήλωσε η ίδια, ένιωσε πολύ «προνομιούχα» που έλαβε την πρώτη δόση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κόβεντρι, μια εβδομάδα προτού κλείσει τα 91 της χρόνια.

«Νιώθω προνομιούχα που ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκα κατά της Covid 19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων για το οποίο θα μπορούσα να ευχηθώ, επειδή σημαίνει ότι μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου την νέα χρονιά, αφότου παρέμεινα μόνη μου τον περισσότερο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κίναν από το Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τον γιατρό και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι με πρόσεξαν πάρα πολύ και η συμβουλή μου σε όλους όσους προσφέρεται το εμβόλιο, είναι να το κάνουν –εάν μπορώ να το έχω εγώ, τότε μπορείτε και εσείς», πρόσθεσε σύμφωνα με το BBC.

Η Βρετανία, που έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Η Ρωσία άρχισε να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά «κέντρα» που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

«Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο», ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

«Δεν είναι σπριντ»

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των επιμελητειακών προκλήσεων που συνδέονται με την ανάγκη να διατηρηθούν τα εμβόλια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι Αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων.

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται την Τρίτη επίσης στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.

Η διανομή του εμβολίου θα είναι «μαραθώνιος και όχι σπριντ», προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ