ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Σε υψηλά επίπεδα οι μολύνσεις - Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση

Κορωνοϊός - Γαλλία: Σε υψηλά επίπεδα οι μολύνσεις - Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Francois Mori

Η Γαλλία εξέρχεται επιφυλακτικά από την καραντίνα τη 15η Δεκεμβρίου, επιβάλλοντας όμως απαγόρευση της κυκλοφορίας καθημερινά, περιλαμβανομένης της 31ης Δεκεμβρίου, την ώρα που η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία των μουσείων, των κινηματογράφων και των θεάτρων μετατέθηκε τρεις εβδομάδες αργότερα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η Γαλλία θα προχωρήσει στο σχέδιό της για άρση της εντολής παραμονής στο σπίτι στις 15 Δεκεμβρίου, την οποία, όμως, θα αντικαταστήσει με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, ανέφερε ο Ζαν Καστέξ.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 20:00 το βράδυ τοπική ώρα από την επόμενη Τρίτη και δεν θα εφαρμοστεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά αντιθέτως θα εφαρμοστεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, διότι η 31η Δεκεμβρίου «συγκεντρώνει όλα τα συστατικά μιας επιδημιολογικής αναζωπύρωσης».

Οι βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις δεν θα είναι πλέον απαραίτητες σε ολόκληρη τη Γαλλία, όπως για να βγει κανείς να κάνει τα ψώνια του ή να αθληθεί, να πάει στον γιατρό ή βόλτα τον σκύλο του, όμως ο Ζαν Καστέξ προειδοποίησε ότι η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει σχεδόν σταματήσει εδώ και μία εβδομάδα, οπότε «απέχουμε πολύ από τη νίκη», «βρισκόμαστε σε ενός είδους σταθερή κατάσταση».

«Η τηλεργασία θα παραμείνει ο κανόνας», τόνισε ο ίδιος. Στόχος είναι, εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, να «επιτρέψουμε στον καθένα και την καθεμία να επωφεληθεί των εορτών του τέλους του έτους», όμως κάνουμε τα πάντα «για να μειώσουμε τον κίνδυνο να χρειαστεί να ζήσουμε μια τρίτη καραντίνα τους επόμενους μήνες».

Οι πολιτιστικοί χώροι, που επρόκειτο να ξανανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό στις 15 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να περιμένουν τρεις ακόμη εβδομάδες, καθώς τα ποσοστά μολύνσεων από την Covid-19 δεν μειώνονται τόσο γρήγορα όσο η κυβέρνηση ήλπιζε και η κατάσταση θα «επανεξεταστεί την 7η Ιανουαρίου», επισήμανε ο Ζαν Καστέξ.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος αυτού του δεύτερου κύματος και δεν θα πετύχουμε τους στόχους που είχαμε ορίσει για τη 15η Δεκεμβρίου», επισήμανε ο Καστέξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την προσοχή μας. Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι και να βρούμε τον δρόμο μας τις επόμενες λίγες εβδομάδες με πολύ μεγάλη επαγρύπνηση», υπογράμμισε.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η εντολή για παραμονή στο σπίτι, που είχε επιβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου με στόχο να αντιμετωπιστεί ένα δεύτερο κύμα της Covid-19 θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου κι ότι τα μουσεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα μπορούσαν να ξαναλειτουργήσουν από αυτήν την ημερομηνία.

Όμως, αυτό θα εξαρτιόταν, όπως είχε πει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από το να μειωθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε περίπου 5.000 την ημέρα.

Αν και οι μολύνσεις είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τους αριθμούς κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος, η Γαλλία καταγράφει αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο 11.368 νέα κρούσματα καθημερινά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ