ΚΟΣΜΟΣ

Συγχαρητήρια Πούτιν για την εκλογή Μπάιντεν μετά την επικύρωση της νίκης του

Συγχαρητήρια Πούτιν για την εκλογή Μπάιντεν μετά την επικύρωση της νίκης του
Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την τυπική επικύρωση της νίκης του στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές από το σώμα των εκλεκτόρων

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «στο τηλεγράφημα, ο Πούτιν ευχήθηκε στον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν ευχήθηκε κάθε επιτυχία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι οποίες φέρουν ειδική ευθύνη για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, μπορούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην επίλυση πολλών προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η υφήλιος, παρά τις μεταξύ τους διαφορές».

Επιπλέον, στο μήνυμά του ο Πούτιν αναφέρει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη με συνεργασία με τη νέα διοίκηση Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η «συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό» ανάμεσα στις δύο χώρες «θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα» όχι μόνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά όλου του κόσμου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από επικρίσεις που είχε δεχτεί, ο Ρώσος πρόεδρος είχε εξηγήσει γιατί δεν είχε συγχαρεί τον εκλεγμένο δημοκρατικό πρόεδρο αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, τονίζοντας πως πρόκειται κάτι τυπικό και ότι δεν υπάρχει κάποιο απώτερο κίνητρο πίσω από την απόφασή του.

«Πρέπει να ακολουθείται η τυπική διαδικασία, με βάση την καθιερωμένη πρακτική και τα νομικά στάνταρντ. Δεν υπήρχε απώτερο κίνητρο ή κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μας. Είναι απλά μια τυπική προσέγγιση», είχε δηλώσει τότε ο Πούτιν.

«Δεν είναι ότι συμπαθούμε ή δεν συμπαθούμε κάποιον. Απλά περιμένουμε το τέλος αυτής της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης», είχε τονίσει συμπληρώνοντας ότι τρέφει τον ίδιο σεβασμό τόσο για τον Τραμπ όσο και τον Μπάιντεν.

«Θα συνεργαστούμε με όποιο πρόσωπο έχει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού. Αλλά στον ποιον έχει δοθεί η εμπιστοσύνη, αυτό πρέπει να φανεί είτε μέσω της πολιτικής παράδοσης- όταν η μία από τις δύο πλευρές αναγνωρίζει τη νίκη της άλλης- είτε όταν έχει γίνει μια σύνοψη των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών με νόμιμο τρόπο», είχε καταλήξει τότε ο Πούτιν, εξηγώντας τη στάση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ