ΚΟΣΜΟΣ

Σπήλαιο Σωβέ: Το doodle της Google για ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως

Σπήλαιο Σωβέ: Το doodle της Google για ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως
AP Photo/Claude Paris, File

Στο σπήλαιο Σωβέ, στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, στην ανατολική Γαλλία, στα σύνορα με την Ελβετία, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση της 26ης επετείου από την ανακάλυψή του.

Το σπήλαιο της Νότιας Γαλλίας περιέχει μερικά από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα τοιχογραφιών στον κόσμο.

Ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 1994, και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως, έχοντας χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο τον Ιούνιο του 2014.

Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες τοιχογραφίες ζώων, που απεικονίζουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη, κάποια από τα οποία δεν έχουν συναντηθεί σε άλλες τοιχογραφίες της εποχής των παγετώνων.

Αντί να περιορίζονται στην απεικόνιση των γνωστών φυτοφάγων της εποχής όπως άλογα, βοοειδή και μαμούθ, οι τοίχοι του σπηλαίου επίσης έχουν αναπαραστάσεις από λιοντάρια, πάνθηρες, ύαινες και αρκούδες.

Το Σπήλαιο Σωβέ παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια έπειτα από κατακρήμνιση βράχων.

Ανακαλύφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994 από τρεις σπηλαιολόγους, τον Ζαν-Μαρί Σωβέ, τον Κριστιάν Ιλέρ και την Ελιέτ Μπρουνέλ. Στα τοιχώματά του φιλοξενεί περισσότερα από χίλια σχέδια που μαρτυρούν «τις πρώτες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ανθρώπου»” κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Επιοχή, εδώ και 36.000 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ