ΚΟΣΜΟΣ

«Εφιαλτικά» Χριστούγεννα στη Βρετανία - Το νέο στέλεχος του ιού και τα μπλόκα

«Εφιαλτικά» Χριστούγεννα στη Βρετανία - Το νέο στέλεχος του ιού και τα μπλόκα
(Stefan Rousseau/PA via AP)

Μπορεί ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 να ξεκίνησε στις αρχές του μήνα στη Μεγάλη Βρετανία, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι οι γιορτές ίσως να είναι καλύτερες -κάτι το οποίο ενθάρρυνε μέχρι πρότινος και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποσχόμενος χαλάρωση των μέτρων- ,τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν μετά την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, που έβαλε «στον πάγο» τα σχέδια όλης της χώρας και σήμανε συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Βρετανία πλέον «απομονώνεται», αφού εκτός του αυστηρότερου lockdown που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Τζόνσον, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να «θωρακιστούν» και οι ίδιες, μπλοκάροντας τις πτήσεις που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογήσει την επιβολή της αυστηρότερης καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου».

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, προσθέτοντας ότι έχουν ακόμα να διασχίσουν μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουν αυτό.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, η καραντίνα θα μπορούσε να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. «Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη "N501Y" ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων. Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

«Μπλόκο» της ΕΕ στις πτήσεις από Βρετανία

Την ίδια ώρα, οι χώρες της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης και στις ίδιες, ανακοινώνουν ότι είτε διακόπτουν τις συνδέσεις τους με τη Μεγάλη Βρετανία, είτε οι ταξιδιώτες που έρχονται από εκεί, θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Μάλιστα, η Ισπανία ζήτησε από τις Βρυξέλλες μια «συντονισμένη» απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν αύριο στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, αναφέρουν ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα διακόψουν από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με Βρετανία και Νότια Αφρική, όπου επίσης εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού.

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Οι χώρες της Ευρώπης που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει ότι διακόπτουν άμεσα (αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα) τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία είναι η Γερμανία, η Ολλανδία (μέχρι την 1η Ιανουαρίου), το Βέλγιο (για διάστημα «τουλάχιστον» 24 ωρών ), η Βουλγαρία (μέχρι τις 31 Ιανουαρίου), η Ιταλία (μέχρι τις 6 Ιανουαρίου), η Γαλλία (για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών), η Ιρλανδία (για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών), η Αυστρία, η Ρουμανία.

Καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Βρετανία σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε καραντίνα επτά ημερών θα μπαίνουν όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αύριο στην Ελλάδα από την Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Σε αυτο-περιορισμό θα παραμένουν από αύριο, στις 6 το πρωί, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εφόσον προέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων της ΕΕ

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, μετά την πληροφορία για μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το ζήτημα που έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες, είναι συνεχείς.

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα σήμερα, επικοινωνία για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για ενίσχυση των ελέγχων στην Ευρώπη

Να ενισχύσουν τους ελέγχους τους λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία και έχει προκαλέσει ανησυχία, κάλεσε τα μέλη του στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται "N501Y".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ