ΚΟΣΜΟΣ

Νέο στέλεχος κορωνοϊού: Ποιες χώρες «θωρακίστηκαν», ακύρωσαν πτήσεις και επέβαλαν καραντίνα

Νέο στέλεχος κορωνοϊού: Ποιες χώρες «θωρακίστηκαν», ακύρωσαν πτήσεις και επέβαλαν καραντίνα
AP Photo/David Zalubowski

Η ανακοίνωση της Βρετανίας για τον εντοπισμό νέου στελέχους του κορωνοϊού ανάγκασε πολλές χώρες σε περαιτέρω «θωράκιση» έναντι του ιού με διακοπή συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και υποχρεωτική καραντίνα σε ταξιδιώτες.

Η χώρα μας προχώρησε στην υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για τους ταξιδιώτες της Βρετανίας.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής σε έκτακτη γραπτή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Αναλυτικά τα μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες της ΕΕ έως τώρα:

Γερμανία

Η Γερμανία δεν έχει ανιχνεύσει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία, δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στη γερμανική τηλεόραση ARD.

«Η μετάλλαξη δεν έχει ανιχνευθεί στην Γερμανία», ξεκαθάρισε ο Σπαν προσθέτοντας, όμως, ότι όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτονται.

«Αλλά φυσικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις πληροφορίες από τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Βουλγαρία

Και η Βουλγαρία διέκοψε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές Αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σύσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

Γαλλία

Η Γαλλία, από την πλευρά της, διέκοψε επίσης όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της ανίχνευσης νέου στελέχους του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τις βρετανικές Αρχές, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

«Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ιρλανδία

Και η Ιρλανδία «μπλόκαρε» τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών.

«Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες», ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Ολλανδία και Βέλγιο

Την ίδια ώρα, Ολλανδία και Βέλγιο ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν αναστέλλουν όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια τρένων από τη Βρετανία.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Δανία

Σε αναστολή πτήσεων για 48 ώρες προχώρησε και η Δανία από τις 11:00 ώρα Ελλάδος σήμερα το πρωί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, δηλώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της Δανίας.

Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι, όπως και οι Αρχές πολλών ακόμη κρατών, αποφάσισε να απαγορεύσει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία και άλλες χώρες μετά τον εντοπισμό καινούργιου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους.

«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.

Αργεντινή και Χιλή

Και οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί.

Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.

Καναδάς

Και οι Αρχές του Καναδά αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετέδωσε χθες βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Δυνάμει της απόφασης, οι επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αναστέλλονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η αναστολή δεν αφορά τις πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων ή περιπτώσεις που κάποιο αεροσκάφος χρειάζεται να προσγειωθεί για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση ακολούθησε συνεδρίαση μελών του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Σαουδική Αραβία

Παράλληλα, και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλε την Κυριακή τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση «αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις —πλην εξαιρετικών περιπτώσεων— για περίοδο μιας εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα», μετέδωσε το SPA, το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η είσοδος στο βασίλειο διά της χερσαίας οδού ή μέσω των λιμένων θα ανασταλεί επίσης για μία εβδομάδα, με πιθανή την παράταση» του μέτρου «για μία επιπλέον εβδομάδα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τα μέτρα δεν αφορούν αεροσκάφη που εκτελούν διεθνείς πτήσεις και βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το SPA.

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες που έχουν φθάσει από την Ευρώπη και άλλες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το καινούργιο στέλεχος του νέου κορωνοϊού μετά την 8η Δεκεμβρίου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Πολωνία

Οι πτήσεις από τη Βρετανία στην Πολωνία επίσης ανεστάλησαν, όπως δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Εγκλωβισμένοι επιβάτες και συνωστισμός σε αεροδρόμια

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των Βρετανών για νέο στέλεχος του κορωνοϊού, με τις εικόνες στα αεροδρόμια της χώρας να αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας να φύγουμε!», εκλιπαρεί Γερμανίδα σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ανάμεσα σε δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα γερμανικά αεροδρόμια τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Στο αεροδρόμιου του Ανόβερου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, το μέτρο κατέλαβε εξαπίνης μια ομάδα 63 επιβατών που έφθασαν από τη χώρα αυτή, καθώς οι Αρχές δεν τους επέτρεψαν να φύγουν από το χώρο του αεροδρομίου, κάτι που επιβεβαίωσε η τοπική αστυνομική διεύθυνση.

Όλοι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Τα έκανε επιτόπου ομάδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εφοδιασμένη με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας — στολές, μάσκες, προσωπίδες. Τα αποτελέσματά τους αναμένεται να γίνουν γνωστά απόψε.

Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο εγκατέστησε κλίνες εκστρατείας σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς για να περάσουν τη νύχτα οι επιβάτες.

«Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το καινούργιο στέλεχος του ιού να εξαπλωθεί στην περιοχή», εξήγησε ο αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών Αρχών, Αντρέας Κραντς, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των επιβατών που αποκλείστηκαν, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

«Βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο του Ανόβερου, μας κρατούν εδώ παρά τη θέλησή μας, αναγκαζόμαστε να υποβληθούμε σε τεστ και μας απαγορεύθηκε να φύγουμε προτού να βγουν τα αποτελέσματα», διαμαρτύρεται η νεαρή Γερμανίδα, η Μανουέλα Τόμις, στο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Μεταξύ των αποκλεισμένων είναι και ένα βρέφος εννέα μηνών.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Στουτγκάρδη στη Γερμανία, με μια αρκετά μικρότερη ομάδα επιβατών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο, που οδηγήθηκε σε επιτόπιο εξεταστικό κέντρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Και αυτοί θα λάβουν άδεια να φύγουν μόνο αν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων είναι αρνητικά, ωστόσο θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.

«Έχουμε συναίσθηση της ενόχλησης που προκαλεί αυτό, ειδικά τόσο κοντά στα Χριστούγεννα», ανέφερε η αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια» να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και να έχουν καλή μεταχείριση οι επιβάτες.

Η Γερμανία, όπως ολοένα περισσότερες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όσες έφθασαν το βράδυ της Κυριακής, αποφασίστηκε να γίνουν ενισχυμένοι έλεγχοι των επιβατών μετά την προσγείωση, ιδίως να υποβληθούν σε τεστ.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, που πιστεύεται πως είναι πολύ πιο μολυσματικό, ανησυχεί τις Αρχές: εκτιμάται πως μπορεί να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από άλλα.

Ακραίος συνωστισμός καταγράφηκε και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, εκατοντάδες ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στο Χίθροου του Λονδίνου, λόγω της λήψης νέων, αυστηρότατων, μέτρων.

Οι επιβάτες περίμεναν οδηγίες από την κάθε αεροπορική εταιρεία προκειμένου να μάθουν εάν μπορούν να πετάξουν ή όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός.

Συνεδριάζει η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού .

Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ