ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορωνοϊού - BioΝΤech: Σε έξι εβδομάδες το εμβόλιο που θα νικάει και τη μετάλλαξη

Μετάλλαξη κορωνοϊού - BioΝΤech: Σε έξι εβδομάδες το εμβόλιο που θα νικάει και τη μετάλλαξη
AP Photo/David Goldman, File

Βέβαιος πως το εμβόλιό των Pfizer/BioNTech λειτουργεί και κατά της μετάλλαξης εμφανίστηκε σήμερα διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, είπε ωστόσο πως, αν χρειαστεί, μπορεί να κατασκευαστεί νέο, προσαρμοσμένο, εντός έξι εβδομάδων

Συμπλήρωσε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει γίνουν περισσότερες μελέτες.

Όπως είπε σε τηλεδιάσκεψη ο Ουγκούρ Σαχίν «για την ώρα δεν ξέρουμε αν το εμβόλιό μας μπορεί να παρέχει προστασία κατά της μετάλλαξης αυτής» αλλά επειδή οι πρωτεΐνες της μετάλλαξης είναι κατά 99% ίδιες με την κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού «έχω επιστημονική αυτοπεποίθηση» για το εμβόλιο.

Ο Σαχίν πρόσθεσε ότι η BionTech είναι σε διαδικασία διεξαγωγής περαιτέρω μελετών ελπίζοντας ότι θα έχει πιο σίγουρα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες.

«Η πιθανότητα το εμβόλιό μας να αντιμετωπίζει και τη νέα μετάλλαξη του ιού είναι πολύ υψηλή» πρόσθεσε ο Σαχίν.

Αν χρειαστεί όμως, «η ομορφιά της τεχνολογίας είναι ότι μπορούμε απευθείας να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα εμβόλιο που μιμείται εντελώς τη νέα μετάλλαξη -θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να παράξουμε ένα νέο εμβόλιο μέσα σε έξι εβδομάδες».

H Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο νέος κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί και πριν και οι δύο εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλιά τους λειτουργούν και κατά των άλλων διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.

Ολο και περισσότεροι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιοι για την σημασία αυτής της τελευταίας μετάλλαξης του κορονοϊού, που προβλήθηκε από το Λονδίνο ως εξήγηση της εκτόξευσης των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα, εκτόξευση που συνέπεσε με την χαλάρωση της τήρησης μέτρων από τους Βρετανούς εν όψει των Χριστουγέννων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ